Românii ar putea intra fără viză în SUA începând cu anul 2025. Ambasadoarea Casei Albe la București, Kathleen Kavalec, a declarat că acesta este scopul său în mandatul pe care îl deține.
Kathleen Kavalec s-a aflat la Oradea, pentru a vernisa expoziţia itinerantă “Noi, Poporul/We the People“. Aceasta celebrează aniversarea a 25 de ani de Parteneriat strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România. Ambasadoarea Casei Albe la București, Kathleen Kavalec, a vorbit despre ziua în care românii ar putea intra fără viză în SUA.
”Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun”, a declarat ambasadoarea SUA.
Cu ocazia aniversării a 25 de ani de Parteneriat strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România, 30 de panouri mari, cu 150 de fotografii, realizate într-un sfert de secol, au fost amplasate și vor putea fi admirate timp de aproape o lună, în faţa Primăriei Oradea.
„Numărul vizitatorilor acestei expoziţii va creşte exponenţial, mai cu seamă că perioada coincide şi cu zilele oraşului Oradea. Vă mulţumim pentru că aţi ales şi Oradea pentru a prezenta şi sărbători împreună parteneriatul strategic dintre SUA şi România”, a declarat primarul municipiului, Florin Birta.
Conform ambasadoarei americane, fotografiile şi textele din expoziţie spun povestea unei prietenii şi a unui parteneriat ce începe cu momentul anunţului preşedintelui Bill Clinton cu privire la Parteneriatul Strategic şi parcurge peste două decenii de progres comun. Oradea este al optulea oraş în care a fost prezentată această expoziţie aniversară.
În luna martie, senatorii americani Richard Durbin și Jeanne Shaheen au introdus, în Congres, un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver.
”Proiectul de lege privind susţinerea admiterii României în programul Visa Waver este cel mai puternic semnal legislativ pe care România îl primeşte din partea Statelor Unite pe acest dosar. De asemenea, proiectul de lege subliniază în fapt nevoia de a accelera eforturile ambelor guverne, al SUA şi al României, de a face paşi concreţi în această direcţie. Nu în ultimul rând, iniţiativa senatorilor americani arată susţinerea şi încrederea de care se bucură România ca partener şi aliat strategic în regiunea Mării Negre”, a declarat, la acea dată, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.
Rata de refuz în cazul vizelor pentru SUA solicitate de cetățeni români în scop turistic sau de afaceri a fost de 17.03% în anul 2021, în creștere față de 2020, când a fost 10,14%, iar condiția pentru includerea României în programul Visa Waiver este o scădere sub 3% a acestui indicator, potrivit unui document publicat de Departamentul de stat al SUA.