Federația Română de Handbal a fost dată în judecată după Adunarea Generală din 28 aprilie 2023 din cauza unor nereguli, iar Tribunalul București le-a dat dreptate petenților, anulând hotărârile luate. Federația Română de Handbal a atacat cu apel această decizie.
Tribunalul București a anulat toate hotărârile de la ultima Adunare Generală a Federației Române de Handbal.
După Adunarea Generală din 28 aprilie 2023, Federația Română de Handbal a fost dată în judecată de fostul șef al arbitrilor, Vasile Pavel, de Asociația Județeană de Handbal Buzău și de alte două cluburi, pentru mai multe nereguli sesizate de aceștia în cadrul desfășurării ședinței. În data de 10 noiembrie 2023, Tribunalul București le-a dat dreptate acestora și prin hotărârea instanței, toate hotărârile Adunării Generale a Asociaților din 28 aprilie 2023 au fost anulate.
Federația Română de Handbal a făcut apel în urma deciziei din instanță.
Agenția Națională pentru Sport a primit în data de 9 ianuarie o sesizare în care i se aduc la cunoștință motivele pentru care hotărârile Adunării Generale a FRH din data de 28 aprilie 2023 au fost anulate de instanța Tribunalului București, Secția a 5-a Civilă:
- Adunarea Generala a Asociaților nu a fost legal convocată deoarece a fost modificat locul de desfășurare cu 7 zile înainte, și nu cu 30 conform Statutului Federației Române de Handbal.
- Lista structurilor cu drept de vot nu corespunde cu lista membrilor înregistrați la Tribunal, la data Adunării Generale din 28 aprilie 2023.
- Procedura de alegere pentru locul vacant în Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal a fost viciat, prin înregistrarea mai multor voturi față de structurile sportive prezente în sală la AGA din 28 aprilie 2023.
- Au fost tipărite mai multe buletine de vot față de câte structuri sportive au fost anunțate la începutul ședinței Adunării Generale a Asociaților din data de 28 aprilie 2023.
Prin respectiva sesizare, Agenția Națională pentru Sport este înștiințată: „Câtă vreme situația financiară a Federației Române de Handbal a fost aprobată printr-o decizie AGA lovită de nulitate și câtă vreme Agenția Națională pentru Sport are cunoștință de aceste elemente, finanțarea federației în baza hotărârii nule a fost nelegală”
În finalul sesizării, petenții au cerut următoarele:
- Agenția Națională pentru Sport să solicite Federației Române de Handbal organizarea unei hotărâri în condiții de legalitate cu privire la aceleași chestiuni aflate pe ordinea de zi Adunării Generale a Asociaților lovite de nulitate.
- Să se revoce avizul favorabil dat de Agenția Națională pentru Sport către Federația Română de Handbal cu privire la hotărârea Adunarea Generală a Asociaților din 28 aprilie 2023.
- Agenția Națională pentru Sport să nu participe în continuare la nelegalitatea săvârșită, în sensul de a finanța Federația Română de Handbal pe baza unor bugete și situații financiare pretins a fi aprobate prin decizii nule.
Federația Română de Handbal riscă să rămână fără finanțare în anul 2024 și dintr-un alt motiv. Conducerea executivă nu a trecut spre aprobare, prin Consiliul de Administrație, proiectul de buget de venituri și cheltuieli anual, dar l-a trimis Agenției Naționale pentru Sport.
Statutul Federației Române de Handbal la articolul 33, punctul j, specifică la atribuțiile CA: „avizează proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli anual, urmărește execuția acestuia şi îl supune aprobării Adunării Generale”.
Vicepreședintele federației, avocatul Sorin Dinu, i-a sesizat în mod oficial pe președintele și pe secretarul general al forului handbalistic despre nerespectarea Statutului Federației Române de Handbal și în acest caz.
Rămâne de văzut dacă Agenția Națională pentru Sport va lua măsurile legale în situația Federației Române de Handbal, sau va găsi o serie de tretipuri pe care strigătul disperat al celor care își doresc cu adevărat un handbal de calitate în România să fie, ca și în alte situații… mut.