La începutul lunii iunie 2022, aproximativ 1,27 milioane de angajați lucrau în sistemul bugetar, cu 17000 mai mult decât în anul anterior.
Dacă în sectorul privat este o adevărată criză în ceea ce privește personalul, patronii fiind nevoiți să angajeze personal chiar și prea puțin calificat, situația este complet diferită în sectorul de stat. Se pare că aici nu este criză de personal, deoarece statul și-a crescut numărul angajaților în decurs de un an cu peste 17000 de persoane.
Dacă în anul anterior numărul angajărilor la stat a fost de aproximativ 4 ori mai mic, în ultimul an , statul a organizat un adevărat festival al angajărilor în sectorul public, crescând numărul acestora cu peste 17000, astfel că s-a anuns la impresionanta cifră de 1.270.000 angajați în sistemul public.
Dacă mai adăugăm cele 4.813.753 pensionari aflați în plată la începutul lunii aprilie 2022, constatăm că statul trebuie să asigure venituri pentru mai bine de 6 milioane de persoane, fără a ține cont aici de cei care primesc indemnizație de șomaj sau alte tipuri de ajutoare.
În sectorul privat, în momentul de față, lucrează aproximativ 4,5 milioane angajați, însă este o reală criză de personal, deoarece tot mai mulți își doresc angajarea în sectorul de stat, unde timpul trece-leafa merge, în cele mai multe situații. Practic 3,5 angajați din sectorul privat susțin din impozitele și taxele plătite de către aceștia, un angajat la stat.
Mult trâmbițata suspendare a angajărilor la stat începând cu 1 iulie 2022 nu pare să aibă vre-un efect, portalurile instituțiilor fiind pline cu anunțuri de angajare pentru cele mai diferite posturi.
Și să nu uităm ”supapele” administrațiilor locale , care angajează prin unitățile subordonate sau cele la care sunt unic asociat, persoane pentru posturi din cele mai ciudat scornite, care nu aduc nici un venit, decât, eventual, un vot. Toate acestea în condițiile în care începând cu data de 1 august 2022 guvernanții au decis supraimpozitarea muncii.