Prohibiţia pescuitului în România s-a încheiat miercuri, însă există în continuare restricţii la capturarea unor specii de peşti, potrivit ordinului comun de prohibiţie din acest an emis de Ministerul Agriculturii şi cel al Mediului. Pe durata prohibiției pescuitul recreativ a putut fi practicat doar pe apele si balțile de pescuit private.
Motive de bucurie pentru pescarii amatori. Prohibiția pescuitului s-a încheiat, iar începând de astăzi pescuitul în natură se reia, după două luni în care activitatea a fost sistată. Pescuitul se reia în alte arii față de zonele de protecție, marcate de asociațiile de pescari.
Perioada de prohibiție generală pe anul 2022 a fost stabilită în intervalul 9 aprilie – 7 iunie (60 zile) pentru pescuitul în habitatele piscicole naturale, respectiv 24 aprilie – 7 iunie (45 zile) pentru pescuitul în apele de frontieră. În intervalele menționate, restricția se aplică tuturor speciilor de pești. Așadar, prohibiția se încheie pe 7 iunie 2022, indiferent că vorbim de Dunăre, Marea Neagră sau alte ape publice.
Ordinul de prohibiţie a pescuitului din acest an restricţionează şi utilizarea uneltelor de pescuit şi a mărit numărul zonelor de protecţie pentru resursele acvatice vii din România, zone în care nu se pescuieşte, de la circa 60, în 2021, la aproximativ 85, în 2022.
Este interzis pe tot cursul anului pescuitul următoarelor specii de pești: pietrarul, fusarul, ghiborțul de râu, cernușca, șalăul vărgat, aspretele, pecarina, guvidul de Razelm, zglăvoaca răsăriteană, lostrița, mihalțul, caracuda, coregonul, lipanul, păstravul de mare și sturionii.
Pescuitul recreativ în perioada de prohibiţie sau în zonele protejate este contravenţie și se sancționează cu amendă de la 600 lei la 1000 lei şi cu reţinerea şi suspendarea pe o perioadă de 90 de zile a permisului sau autorizaţiei de pescuit.
Pescuitul comercial în perioada de prohibiţie constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă de la 6.000 lei la 10.000 lei şi interzicerea dreptului de a pescui între 1 şi 3 ani.