Ministerul Muncii a promovat o ordonanță de urgență care prevede creșterea salariilor bugetarilor de la 1 septembrie. Ministrul Budăi spune că bugetarii merită salarii mari deoarece ”au calificări înalte!”
România rămâne în continuare fruntașă în topul țărilor UE care plătesc cei mai mulți bani din buget pe salarizarea din sistemul public.
Salariul mediu brut din sistemul public a fost în creștere în ultimii ani. Ultimele date publicate de Consiliul Fiscal arată că în 2021 acestea ajungeau la o medie de peste 7.000 de lei, cu mai bine de 1.500 de lei peste cele din mediul privat.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că o analiză privind diferențele salariale între mediul privat și cel de la stat ar trebui să aibă în vedere calificările care sunt „mai înalte” în sectorul bugetar , dar și declararea corectă a veniturilor. Astfel, ministrul a jignit angajații din sectorul privat, considerându-I angajați ”de mâna a doua”,mai puțin calificați deci mai puțin pregătiți.Ministrul Budăi pare a fi expert în gafe, după ce în octombrie 2019 a rebotezat județul Timiș , numindu-l Timișoara, iar în decembrie 2019 l-a numit pe premierul Ludovic Orban cancelar, fiind uimit de faptul că România nu are cancelar ci premier.
În ceea ce priveşte diferenţa între salariile medii din sectorul de stat şi cel privat, Marius Budăi a acuzat faptul că mediul privat ar practica plata ”la negru”.
”Trebuie o discuție onestă. Sunt două chestiuni, muncitori necalificați la stat sunt foarte puțini. Calificările sunt înalte, altele sunt salariile. Apoi, dacă vorbim și de o raportare mincinoasă – în România încă sunt angajați care se complac în situații cu plata cu 2 lei pe hârtie și cu 5 lei în mână. O să vedem că dacă vom avea un cost real trecut pe hârtie alta ar fi diferența”, a declarat ministrul Marius Budăi.
O analiză a Consiliului Fiscal arată că veniturile medii brute ale bugetarilor au fost cu aproape 30% mai mari în 2021, o creștere mai mare decât în cazul angajaților din mediul privat.