Gică Popescu vrea să schimbe legea privind banii publici în sport. Propunerea semnată de toate cluburile a ajuns pe masa premierului. În momentul de față, conform legilor în vigoare, nu orice club de fotbal poate accesa bani din fondurile publice. Dar Gică Popescu vrea ca legea să se schimbe.
În urmă cu câteva zile, o cunoscută publicație de știri sportive a lansat o dezbatere pe baza temei „Investițiile publice în sport”.
În momentul de față, conform legilor în vigoare, nu orice club de fotbal poate accesa bani din fondurile publice. Dar Gică Popescu vrea ca legea să se schimbe.
Cine e organizat ca SRL sau SA nu are voie să primească bani de la nicio autoritate locală sau centrală, dar legea s-ar putea modifica în curând.
Cele 19 echipe care au evoluat în prima divizie a României în ultimele două ediții se împart în două categorii: cele care n-au accesat deloc în acest interval de timp bani din partea autorităților și cele care au beneficiat de o astfel de finanțare.
În urmă cu câteva luni, Gică Popescu, președintele Farului, susținea că Guvernul, unde el e consilier al prim-ministrului, pregătește schimbări de legislație astfel încât toți să poată beneficia de ajutor de la stat.
„Mi se pare nedrept ca un SRL sau un SA să nu poată primi bani de la Primării sau Consilii, dar cineva care e ONG, fundație sau asociație să poată. E o anomalie”, a explicat Gică Popescu.
„Am discutat deja cu prim-ministrul și i-am explicat exact ce v-am spus și mai devreme, că nu e corect ca doar anumite cluburi să poată fi sprijinite, iar altele, chiar dacă își doresc, să nu aibă voie, de exemplu, cele care sunt SA-uri sau SRL-uri. Am avut un dialog bun, constructiv, productiv, a fost foarte deschis și urmează să venim și cu un pachet de măsuri, pe care să le propunem pentru a fi votate și pentru a intra în vigoare”, a declarat consilierul premierului, Gică Popescu.
Din informațiile GSP, un document agreat de toate cluburile de Liga 1 se află deja pe masa prim-ministrului Marcel Ciolacu, care urmează să-l studieze și apoi să decidă dacă îl va accepta.
11 cluburi din cele 19 care au jucat în eșalonul de elită în ultimele două sezoane au avut finanțare din bani publici: UTA, U Cluj, FC Voluntari, CS Mioveni, Oțelul, Poli Iași, Sepsi, Hermannstad, FC Botoșani, Chindia și FC Argeș.
Cele 11 cluburi au beneficiat, exclusiv din rețeta publică, de o sumă care se apropie de 30 de milioane de euro. Lider la acest capitol e Sepsi, cu aproape 7 milioane de euro, sumă în care apar și finanțările trimise de la Budapesta de Guvernul condus de Viktor Orban.
FC Voluntari, a accesat din partea Primăriei nu mai puțin de 5,3 milioane de euro.
Cluburile racordate la conducta bugetelor locale, în marea lor majoritate, n-au reușit să atragă și sponsori care să producă un venit măcar la fel de mare precum cel realizat din bani publici.