Ministrul Sportului, Eduard Novak, a declarat că rezultatele slabe obţinute la gimnastică şi atletism în ultimii ani au dus la căderea federaţiilor de specialitate pe locurile 9 şi 10 în topul finanţării de la bugetul de stat.
„Calculul a fost foarte simplu la Liga de Aur. Efectiv s-au luat în calcul rezultatele anului 2021 în baza rezultatelor internaţionale, cupe mondiale, europene, campionat mondial, european, seniori, tineret şi numărul de medalii. Valoarea efectivă a federaţiei respective. Canotaj, 34 de medalii, judo, 14 medalii, tenis de masă, 9 medalii şi cred că nu degeaba gimnastica şi atletismul au căzut pe locurile 9 şi 10”, a declarat Novak.
El a precizat că dacă ar fi păstrat sistemul de finanţare a federaţiilor de până acum, anumite discipline care obţin rezultate ar fi fost dezavantajate: „Atletismul, în patru ani, zero. Deci nu poţi, trebuie să ajungi la o poziţie în care federaţiile care chiar lucrează profesionist şi îşi dau interesul şi ştiu ce să facă şi obţin rezultate trebuie să îşi primească respectul, iar ceilalţi, care, nu spun că nu ştiu, dar nu fac treaba bine, ar trebui să se gândească şi să se reorganizeze. Dacă mereu vom finanţa tradiţional sporturile precum gimnastica şi atletismul pentru că locul lor este acolo, în top 3, în top 5, atunci nu se va întâmpla nimic. Ei nu se vor motiva, iar ceilalţi care chiar au rezultate îi demotivăm”.
Ministrul Sportului a afirmat că atletismul şi gimanstica vor fi finanţate în continuare de la bugetul de stat, dar în baza unor proiecte care să revitalizeze aceste discipline şi a anunţat investiţii la cluburile aflate în subordinea ministerului.
„Asta nu înseamnă că o federaţie ca gimnastica sau atletismul este uitată. Nu, îi vom ţine aproape şi vom da orice fel de consiliere şi evident bugetele de care au nevoie, dar pe proiecte viabile, care să relanseze această sporturi. Dar în primă fază nu poţi să le pui pe aceeaşi poziţie cu federaţiile care au rezultate. Trebuie văzut, în momentul de faţă asta este valoarea federaţiei de gimnastică. Dar vom investi foarte mult în gimnastică la nivel de cluburi. Îmi doresc să investim, pentru că sunt 48 de cluburi ale ministerului, şi doar 12 sau 15 secţii de gimnastică, ceea ce este foarte puţin. Vreau să deschidem în doi-trei ani încă 15 sau 20 de secţii de gimnastică. Pentru că gimnastica a ajuns exact ca sporturile de iarnă, se practică doar în anumite zone. Noi, dacă vrem gimnastică solidă, trebuie să avem gimnastică în toată ţara şi asta este cheia. În primul rând acum trebuie să lucrăm câţiva ani pe bază, după care, dacă investim, eu cred că în 2032 gimnastica românească poate reveni”, a completat ministrul.
În ceea ce priveşte Federaţia Română de Fotbal, Novak a spus că aceasta va primi finanţare în baza unui alt program ministerial: „Cei de la fotbal vor primi bugete de la minister, dar ei vor intra pe un alt program. Dar cu siguranţă vor primi”.
Referitor la tenis, Novak a afirmat că nu putea introduce federaţia în cadrul programului Liga de Aur pe baza reprezentării la turneele internaţionale.
„Tenisul este în lista de finanţări, dar, desigur, nu este în Liga de Aur. Nu putem introduce Grand Slam-uri şi turnee în această categorie. Au şi ei finanţare, dar nu au rezultatele celor care sunt în Liga de Aur. Sunt în finanţare şi suntem alături de ei”, a mai spus Eduard Novak.
Federaţiile de canotaj, judo şi baschet vor primi în anul 2022 cele mai mari finanţări de la bugetul de stat dintre asociaţiile sportive naţionale, conform propunerilor Ministerului Sportului. În acest an, Ministerul Sportului a implementat un nou sistem prin care acordă finanţările, prioritizând federaţiile cu performanţe la competiţiile internaţionale majore. Astfel, federaţiile cu potenţial au fost incluse în categoria Liga de Aur sau în categoria Jocurile Sportive.
Federaţia Română de Canotaj a primit 14.550.000 lei (faţă de 11.000.000 lei în 2021), Federaţia Română de Judo 7.750.000 lei (faţă de 5.200.000 lei în 2021), iar Federaţia Română de Baschet 7.000.000 lei (faţă de 4.727.000 lei în 2021).
Există însă şi federaţii care au primit finanţări substanţial mai mici faţă de anul 2021. Astfel, Federaţia Română de Atletism a primit 4,85 milioane lei, faţă de 8 milioane în 2021, Federaţia Română de Gimnastică 4,85 milioane lei, faţă de 7,5 milioane, şi Federaţia Română de Rugby 5,8 milioane lei, faţă de 8,373 milioane.