Angajații Ministerului Muncii intră în grevă generală. Negocierile cu Guvernul au eșuat, iar Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii a anunțat că membrii săi vor intra în grevă generală de luni, printre revendicările lor aflându-se îmbunătățirea condițiilor de muncă și creșterea salariilor astfel încât să fie rezolvate unele inechități la salarizare.
Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii a anunțat că membrii săi vor intra în grevă generală de luni, printre revendicările lor aflându-se îmbunătățirea condițiilor de muncă și creșterea salariilor astfel încât să fie rezolvate unele inechități la salarizare.
„Această acțiune vine în contextul eforturilor constante ale Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii de a obține condiții de muncă optime și remunerare echitabilă. Membrii sindicatelor au considerat că greva este un pas necesar pentru a atrage atenția asupra problemelor semnificative cu care se confruntă angajații din instituțiile Ministerului Muncii. Creșterea continuă a inechităților salariale, condiții de muncă precare și deficitul de personal au determinat angajații să acționeze pentru a obține schimbări concrete și sustenabile. Scăderea puterii de cumpărare și impactul inflației au accentuat la rândul lor starea de nemulțumire și au impus necesitatea acestei măsuri”, a anunțat Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii pe pagina de socializare.
Decizia a fost luată ca urmare a faptului că, în discuțiile cu oficialii guvernamentali, nu au fost luate angajamente care să ducă la soluționarea revendicărilor sindicaliștilor. „A fost un dialog în care s-a luat act de solicitările noastre, până la acest moment nu avem schimbări. Greva ce se desfășura în instituțiile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale nu reprezintă nimic altceva decât o manifestare a nemulțumirii profunde existente în rândul nostru”, transmite Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii.
Dacă apelului la grevă i se dă curs de către membrii sindicatului și de către angajații neafiliați acestuia care lucrează în instituțiile subordonate Ministerului Muncii, ar putea fi afectate segmente largi ale populației, întrucât ar fi blocate activitatea caselor județene de pensii, precum și cea a agențiilor județene de plăți și inspecție socială.
Dacă acest conflict se prelungește, ar putea fi pusă sub semnul întrebării plata pensiilor pe luna decembrie și cea a ajutoarelor sociale pentru categoriile defavorizate. „Ne cerem scuze pentru orice disconfort generat beneficiarilor noștri și îi apreciem pentru înțelegerea de care au dat și dau dovadă în aceste momente”, afirmă reprezentanții Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii.
Guvernul se confruntă și cu posibilitatea declanșării unor greve în domeniul transporturilor, la companiile CFR și Tarom, însă deocamdată a obținut o păsuire din partea sindicaliștilor, cărora li s-au promis unele concesii a căror implementare ar urma să fie decisă în viitoarea ședință a Executivului.
Sindicatul Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane, afiliată la Blocul Național Sindical, a anunțat într-un comunicat de presă că greva angajaților CFR se amână cu două zile, de luni pe miercuri.