Farmaciile independente din toată țara vor intra în grevă japoneză din cauza întârzierii decontărilor de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Colegiul Farmaciștilor a anunțat că există un risc major de blocare a aprovizionării farmaciilor cu medicamente.
Mai multe farmacii comunitare independente din toată ţara au demarat o grevă japoneză, anunță Colegiul Farmaciştilor într-un comunicat de presă, citat de 360medical.ro. Farmaciștii protestează împotriva decontărilor întârziate cu până la trei luni de zile. Colegiul Farmaciștilor a anunțat că există un risc major de blocare a aprovizionării farmaciilor cu medicamente.
Aceştia acuză Casa Naţională de Asigurări de Sănătate că nu au fost făcută decontarea unor facturi timp de peste trei luni. Ei mai spun că activitatea se poate bloca oricând. În comunicat se menţionează că în septembrie s-au făcut plăţi pentru o parte dintre sumele datorate pentru luna mai. Astfel, farmaciştii rămân cu banii blocaţi şi cu imposibilitatea de a face noi achiziţii.
„Depăşirea termenelor obligaţiilor de plată ale Caselor de Asigurări de Sănătate către farmacii determină întârzieri la plata datoriilor farmaciilor către distribuitori. Pentru farmacii, aceste întârzieri au drept urmare atât aplicarea de penalităţi, cât şi întreruperea livrărilor de medicamente. Practic, sunt consecinţe asupra întregului lanţ de distribuţie a medicamentelor. Sumele respective fiind şi obligaţii de plată ale distribuitorilor către producători”, se menţionează în textul citat.
Întârzierile cele mai mari sunt pe programele naţionale pentru afecţiuni severe. Pentru oncologie, diabet, transplanturi, care sunt medicamente scumpe. Acestea nu pot fi înlocuite cu altele similare.
“Subliniem faptul că asistăm la crearea premisei de manifestare a riscului major de blocare a aprovizionării unităţilor farmaceutice cu medicamente. Ceea ce se suprapune şi agravează situaţia deja existentă a discontinuităţilor în aprovizionarea pieţei farmaceutice din România cu unele medicamente”, mai arată Colegiul Farmaciştilor.
O promisiune în acest sens a venit de la Guvern care a spus că va oferi fonduri din fondul de rezervă pentru ca CNAS să deblocheze unele plăţi.
În altă ordine de idei, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a vorbit despre criza medicamentelor în România. Ministrul a precizat că există o competiţie între ţări şi pe piaţa de medicamente. Prin urmare România a trebuit să crească preţurile pentru a evita o criză.
Ministrul a precizat că nu putem să le avem pe amândouă: să se găsească medicamente fără niciun fel de problemă şi să avem preţurile cele mai mici.