Angajații Direcției de Sănătate Publică Sălaj au declanșat o grevă spontană, în contextul în care revendicările pe care organizațiile sindicale din care fac partele le-au transmis guvernanților, au rămas, deocamdată, fără răspuns din partea Ministerului Sănătății.
Angajații Direcției de Sănătate Publică Sălaj au decis să ceară acordarea salariului și a celorlalte drepturi salariale la nivelul maxim în plată aferent funcțiilor din aparatul de lucru al Guvernului cât și aplicarea unui tratament egal între personalul caselor de asigurări de sănătate județene și cel al direcțiilor de sănătate publică județene.
Forma spontană de protest aleasă de angajații Direcțiilor de Sănătate Publică din țară denotă faptul că aceștia au ajuns deja la capătul răbdării, iar protestul actual ar trebui so reprezinte un grav semnal de alarmă.
Revendicările acestora sunt de natură salarială, dar nu numai. Situația este extrem de tensionată la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică din țată. Angajații acestei instituții nu au mai beneficiat de majorări salariale din anul 2018, în condițiile în care costurile traiului zilnic au crescut exponențial. Așadar, salariile nu au mai fost majorate din anul 2018, iar sporurile acordate în perioada pandemiei de COVID-19 au fost suspendate.
În prezent nivelul salariilor din Direcțiile de Sănătate Publică este sub media salariului brut pe economie. Din anul 2018 nu au mai fost acordate majorări salariale nici în contextul inflației, ceea ce a condus la scăderea puterii de cumpărare cu 24,95% și, implicit, a calității vieții.
Prin adoptarea Legii privind aprobarea OG nr. 21/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, s-a aprobat personalului din Casele de asigurări de sănătate județene să beneficieze de salariu și celelalte drepturi la nivelul maxim în plată aferent funcțiilor din aparatul de lucru al Guvernului și astfel, au fost create discrepanțe semnificative între nivelurile salariale din Direcțiile de Sănătate Publică și cele din Casele de Asigurări de Sănătate.
Prin acest tratament salarial diferențiat este încălcat principiul egalității în drepturi, principiul echității, iar angajații direcțiilor de sănătate publică sunt discriminați, fără motive obiective, cu toate că egalitatea de tratament este în general garantată de Constituție.
Se pare că doar protestul atrage atenția asupra faptului că nivelul de trai al salariaților din sănătate publică a scăzut sub nivelul decenței și cel de pregătire profesională, aceeași salariați care au răspuns imediat și fără condiționări, în linia întâi a acțiunilor pentru limitarea răspândirii Covid-19, lucrând ziua și noaptea, 7 zile din 7, fără concedii.