Guvernul a aprobat înființarea Băncii de Investiții și Dezvoltare a României. Misiunea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare este de a sprijini proiecte strategice care nu pot găsi finanţare în sistemul bancar obişnuit, iar activitatea sa se va desfăşura cu respectarea legislaţiei în materie de ajutor de stat.
Executivul a adoptat un proiect de hotărâre de Guvern privind aprobarea actului constitutiv al Băncii de Investiţii şi Dezvoltare – S.A. România s-a angajat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să operaţionalizeze Banca de Investiţii şi Dezvoltare. Misiunea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare – S.A. este de a sprijini proiecte strategice care nu pot găsi finanţare în sistemul bancar obişnuit, iar activitatea sa se va desfăşura cu respectarea legislaţiei în materie de ajutor de stat, arată comunicatul de presă al Guvernului. Potrivit Guverului, banca va sprijini dezvoltarea antreprenoriatului, dezvoltarea socio-economică și regională din România.
Capitalul social al băncii, subscris, este de trei miliarde de lei. Banca va fi administrată în sistem dualist, de către un Consiliu de Supraveghere format din șapte membri şi un Directorat format din trei membri. Banca va acorda finanțare în condițiile pieței și acționează complementar instituțiilor de credit în scopul remedierii deficitelor de finanțare și disfuncționalităților pieței financiare.
Capitalul social se va asigura din bugetul de stat, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate prin legile bugetare anuale și/sau din veniturile rezultate din privatizare înregistrate în contul Trezoreriei Statului.
Potrivit proiectului, noua bancă cu capital de stat va avea ca scop principal sprijinirea antreprenoriatului, dezvoltarea socio-economică și regională în România prin promovarea investițiilor și facilitarea accesului la finanțare pentru beneficiarii eligibili.
Totodată, banca va implementa și/sau va administra instrumentele financiare finanțate din fondurile europene structurale și de investiții, precum și acordarea de finanțări în cadrul inițiativelor de investiții la nivelul Uniunii Europene, inclusiv pentru investiții co-finanțate de instituții financiare internaționale.
Principalele domenii sprijinite: activități economice desfășurate de întreprinderile mici și mijlocii; domenii și activități finanțate din fonduri europene; cercetare, dezvoltare și inovare; agricultură; proiecte mari de infrastructură și investiții strategice.
În România mai activează două bănci cu capital de stat – CEC Bank și EximBanca Românească.