Guvernul introduce reguli mai clare și mai accesibile pentru acordarea voucherelor de vacanță în 2025. Angajații din sectorul public cu salarii nete de până la 8.000 de lei vor putea beneficia de un sprijin de 800 de lei, care va acoperi maximum 50% din valoarea unui pachet turistic. Cofinanțarea va fi asigurată de către beneficiari, iar decontarea se va face pe baza unei declarații pe proprie răspundere și a unei facturi de cel puțin 1.600 de lei.
Hotărârea de Guvern care reglementează noile norme pentru acordarea voucherelor de vacanță în 2025 a fost trimisă luni spre avizare, a anunțat ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan. Noile prevederi stabilesc că voucherele vor putea fi folosite pentru acoperirea a maximum 50% din valoarea pachetelor turistice, respectiv 800 de lei dintr-un total de minimum 1.600 lei.
„Hotărârea de Guvern am trimis-o în ciclul de avizare. Sper să o adoptăm săptămâna asta, în şedinţa de Guvern , într-o formă cât mai simplă, în care oamenii să vină pe bază de declaraţie pe proprie răspundere că au pus ei cofinanţarea de 800 lei, au folosit cei 800 lei din partea Guvernului şi aduc o factură de minimum 1.600 lei care să ateste acest lucru”, a precizat ministrul.
Conform explicațiilor oferite, declarația pe proprie răspundere se va face ulterior, odată cu prezentarea facturii aferente pachetului turistic.
Față de edițiile anterioare, noutatea constă în faptul că taxele aferente se vor aplica doar pentru cei 800 de lei primiți din partea statului, nu pentru valoarea totală a pachetului.
„E acelaşi mecanism ca şi până acum, doar că diferenţa este că beneficiarii vor avea aceleaşi taxe aferente celor 800 lei, nu aferente sumei de 1.600 lei, ca la ediţiile anterioare”, a menționat Ivan.
Ministrul a subliniat că, împreună cu Ministerul Finanțelor și cu operatorii din turism, s-a căutat o formulă de decontare care să nu împovăreze nici companiile, nici angajatorii, nici beneficiarii.
„Şi eu mi-aş dori să revenim la vechiul sistem de vouchere cu 1.600 de lei. Sunt încântat că am reuşit în negocierile de la finalul anului trecut, când bugetul arăta cum arăta, să avem măcar această oportunitate de 800 lei. Am avut multiple discuţii cu operatorii din turism şi le mulţumesc pentru opiniile lor. Cred că aceşti 800 de lei sunt mai mult decât zero în orice calcul am face”, a afirmat Bogdan Ivan.
Ordonanța de Urgență nr. 156/2024, care stabilește măsuri fiscal-bugetare pentru construcția bugetului general consolidat aferent anului 2025, prevede că toate instituțiile publice – indiferent de sursa de finanțare sau subordonare – inclusiv activitățile autofinanțate și serviciile publice autonome de interes național, cu personalitate juridică, organizate conform Legii nr. 41/1994 privind funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune, vor acorda vouchere de vacanță în valoare de 800 lei, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2025, angajaților care au un salariu de bază net de cel mult 8.000 lei în luna anterioară acordării acestora.
Conform Ordonanței de Urgență nr. 156/2024, voucherele de vacanță în cuantum de 800 lei vor fi acordate în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2025 personalului din instituțiile publice care are un salariu de bază net de până la 8.000 lei. Acestea vor putea acoperi maximum 50% din valoarea pachetelor turistice.
Salariații care optează pentru acordarea voucherelor de vacanță trebuie să își asume, în scris, angajamentul de a le folosi pentru plata a cel mult 50% din valoarea unui pachet turistic și de a acoperi diferența de 800 lei din fonduri proprii, potrivit modelului de formular anexat la proiectul de norme.
Documentul mai prevede că unitățile emitente de vouchere vor putea încheia contracte exclusiv cu operatorii economici care dețin licență de turism sau certificat de clasificare valabil, emise de autoritatea competentă în domeniu.