Omul de afaceri Horațiu Nicolau, fostul patron al postului Telesport, ar dori să participe la alegerile pentru FR de Volei din septembrie 2024. Însă, acesta a descoperit că statutul prevede, printre alte articole, ca viitorul candidat să aibă minim 10 de ani de activitate în volei iar Horațiu Nicolau are doar 9.
Horațiu Nicolau s-a ocupat de Beach Volley în România din 1995, iar în 2003 a candidat în fața lui Gheorghe Vișan, cel care a condus acest sport mai bine de două decenii cu cele mai slabe rezultate din toate sporturile de echipă din țara noastră.
Decizia forului conducător din volei, Consiliul Director, de a schimba de la 10 la 8 ani sau chiar 9 ani, discutată ceva vreme, nu a fost pusă în practică și l-a mâhnit pe omul de afaceri, fost voleibalist de performanță.
„Nu-mi convine ce se întâmplă, nu este normal. Dacă vine Ion Țiriac să candideze, un personaj potent financiar, ce facem? Îl dăm afară? Nu avem nevoie de el. Eu văd șeful de federație ca un driver, menit să asigure administrația dar să deschidă și uși să aducă bani, sponsori, să crească drepturile tv și valoarea ligii. Voleiul e pe un trend ascendent azi, dar să nu uităm că avem la băieți jucători care evoluează în străinătate, iar la fete un campionat în care se pompează bani și vin jucătoare bune de afară. Noi trebuie să schimbăm, nu știu cine, eu, tu, alții, imaginea acestui sport. Nu sunt procesoman, nu mă duc să mă rog de nimeni, doar constat și toată lumea știe că am dreptate. Eu nu am nimic cu Adin Cojocaru, este un tip onest, de calitate, dar cred că se poate face mai mult. Nici măcar cu Vișan nu am nimic de împărțit. Aceste statute, și nu numai aici, sunt făcute să protejeze persoanele alese. De exemplu, regula asta cu 10 ani e de la domnul Gheorghe Vișan, iar actuala conducere n-a făcut nimic să schimbe chiar erorile pe care le semnala în trecut. Le-a lăsat că a văzut că îi avantajează”, a declarat Horațiu Nicolau pentru Prosport.
La sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român a avut loc miercuri după-amiază Adunarea Generală a Federației Române de Volei. Prezidiul ședinței a fost compus din Adin Cojocaru, președintele FR Volei, Constantin Ispas, secretar general al FRV, Ana Maria Șintie, inspector superior în cadrul Agenției Naționale pentru Sport, și cei doi vicepreședinți ai federației: Marius Stâncel și Mihai Duță.
Subiectul celor 10 ani al unui candidat nu a fost abordat, el fiind tranșat încă din 2023 în ședința Consiliului Director.
Adin Cojocaru, președintele FR de Volei, a reacționat pentru ProSport la aceste declarații.
„Referitor la această cerință de candidatură la alegerile FR de Volei, încearcă să protejeze, pe oamenii, care au condus, administrat în zona sportivă, deci manageri, nu pe cei care constată că se poate conduce și o federație, fără experiență sportivă! Voleiul trebuie să se protejeze într-un anumit fel. Această decizie, cu 10 ani de activitate, a fost votată de membrii Consiliului Director, nu impusă, de mine. În 2023 a existat varianta reducerii la 4 sau 8 ani. Dar a rămas așa, în urma votului. M-am întâlnit de două sau de trei ori cu dumnealui, nu mi-a zis nimic că ar intenționa să candideze. Cred că era frumos să avem o discuție la o cafea, să spună că ar fi interesat, dacă facem echipă, dacă ne luptăm cu sportivitate, dacă vom candida separat și ne vom lupta, dar nu a fost așa! Am la fel, tot respectul pentru ce a făcut și face în activitatea dumnealui. Discuțiile cu dumnealui au fost referitoare la un sprijin referitor la televiziune. Mi-a zis că va încerca să sprijine, federația, dar nu cred ca a reușit. Nu toate lucrurile pot fi realizate rapid sau cu succes, deci nu se pune problema de rea-voință!”, a declarat Adin Cojocaru, actual președinte al Federației Române de Volei.
Adin Cojocaru a devenit președinte după îndepărtarea, în septembrie 2020, al fostului președinte Gheorghe Vișan, personaj care a reușit ”performanța” de a aduce voleiul românesc la cel mai scăzut nivel din istorie. După preluarea funcției de către Adin Cojocaru, lucrurile s-au mai schimbat, pe alocuri, însă activitatea voleibalistică din România este mult prea departe de ce ar trebui să fie, dacă ne dorim cu adevărat performanțe și la nivel de echipe naționale.