Se schimbă regulile pentru construcții. O autorizație de construcție trebuie eliberată în cel mult 65 de zile, iar în mediul rural unele case pot fi ridicate fără acest document. Sunt două dintre prevederile noului Cod al construcțiilor aprobat de Guvern.
Conform ministrului Dezvoltării Cseke Attila, este cel mai important act normativ în construcţii din ultimii 20 de ani, care eficientizează şi simplifică procesele de avizare, autorizare şi monitorizare în domeniile urbanismului, amenajării teritoriului şi construcţiilor. O autorizație de construcție trebuie eliberată în cel mult 65 de zile, iar în mediul rural unele case pot fi ridicate fără acest document. Sunt două dintre prevederile noului Cod al construcțiilor aprobat de Guvern. Proiectul de lege, care va merge în Parlament, modifică și pune la un loc 17 acte normative mai vechi și își propune să simplifice procedura de aprobare a noilor construcții. În cazul marilor dezvoltatori imobiliari aduce, însă, și costuri mărite.
Noul Cod al Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor aprobat de Guvern promite să reducă numărul de avize și aprobări și să asigure astfel eliberarea unei autorizații de construcție în maximum 65 de zile.
Schimbarea cea mai mare va fi în mediul rural, unde oamenii își vor putea construi case fără autorizație, cu o simplă notificare la primărie. Există însă o serie de condiții: clădirea trebuie să aibă maximum 150 de metri pătrați, doar parter, fără subsol.
Tot cu notificare prealabilă și fără autorizație vor putea fi construite garaje, bucătării de vară și va fi realizată închiderea balcoanelor, la bloc.
Noul Cod mai vine cu o prevedere: impune marilor dezvoltatori imobiliari, care construiesc mai mult de 500 de locuințe, o taxă de echipare edilitară.
Cei care construiesc fără autorizație vor putea intra în legalitate plătind o taxă numită „de regularizare”, de zece ori mai mare decât cea de autorizare. Și asta numai dacă respectă toate prevederile planurilor urbanistice ale zonei. Altfel riscă demolarea.
Actul normativ reduce termenul de aprobare a PUG-urilor şi PUZ-urilor, precum şi termenul de elaborare a studiilor de fezabilitate, şi se creează o platformă digitală naţională pentru emiterea certificatelor de urbanism, a avizelor şi a autorizaţiilor de construire, prin ghişeul unic naţional al construcţiilor, astfel încât să nu mai existe suprapuneri sau contradicţii între bazele de date, strategii de dezvoltare, masterplanuri ale diferitelor instituţii, facilitând şi simplificând procedurile pentru obiectivele majore de investiţii.
Prin Cod, se propune şi crearea unui Registru naţional al clădirilor, un sistem informatic care va conţine datele despre toate construcţiile autorizate, indiferent de finanţare – public sau privat, inclusiv date privind riscul seismic al clădirilor.
Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, trebuie promulgat de președintele țării și, în fine, publicat în Monitorul oficial.