Familia va avea acces la datele medicale confidențiale ale unui pacient decedat. În prezent, toate informaţiile privind starea medicală a unui pacient, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale, chiar şi după decesul său.
Guvernul României a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă care prevede că aparţinătorii, moştenitorii și rudele noastre pot avea acces la datele noastre medicale, după ce vom deceda, în cazul în care, în timpul vieții, nu ne-am exprimat o dorinţă contrară şi consemnată în scris. Ordonanța de Urgență completează în acest sens articolul 24 din Legea drepturilor pacientilor nr.46/2003.
Datele privind diagnosticul, medicaţia și investigaţiile efectuate pot fi eliberate în baza unei cereri depuse la conducerea unităţii sanitare.
„Modificarea actului normativ are ca scop facilitarea accesului membrilor familiei la datele confidenţiale ale pacientului în cazul în care acesta s-a prezentat la unitatea sanitară în stare fizică de inconştienţă şi fără aparţinători, iar evoluţia patologică a dus la decesul acestuia”, scrie într-un comunicat de presă.
În prezent, toate informaţiile privind starea medicală a unui pacient, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale, chiar şi după decesul său. Accesul la aceste informaţii se face doar în situaţia în care pacientul şi-a dat consimţământul explicit de a se comunica datele sale medicale.
În sensul celor menționate anterior, după alineatul (2) al art. 24 din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientuliui, se introduc patru noi alineate, alin. (3)-(6), cu următorul cuprins:
(3) În situația în care pacientul s-a aflat în imposibilitatea de a-și exprima consimțământul cu privire la informațiile prevăzute la art. 21 și a intervenit decesul acestuia, prin excepție de la prevederile art. 22, aceste informații pot fi furnizate, la cerere, următoarelor persoane în ordinea de mai jos: a) soț supraviețuitor; b) descendenți; c) ascendenți/tutori; d) rudelor în line colaterală până la al patrulea grad inclusiv.
(4) Situațiile în care pacientul se află în imposibilitatea de a-și exprima consimțământul,conform prevederilor alin. (3), se reglementează prin normele de aplicare a legii.
(5) Persoanele prevăzute la alin. (3), vor depune la conducerea unității sanitare o declarație pe proprie răspundere, potrivit dispozițiilor prezentei legi.
(6) Modelul declarației prevăzute la alin.(5) se va publica ca anexă la normele de aplicare a legii.