Sistemul de Garanție-Returnare intră în vigoare pe data de 30 noiembrie. Vorbim despre sistemul care îi va obliga pe români să plătească o garanţie de 50 de bani pentru diferite băuturi alcoolice şi non-alcoolice: apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase.
Sistemul de Garanție-Returnare va viza ambalajele primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal. E vorba despre acele ambalaje cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri inclusiv. Ele vor fi marcate de-acum încolo cu un logo specific, pentru a putea fi identificate mai uşor de clienţi.
După ce vor consuma conţinutul, românii vor putea să ducă înapoi ambalajele respective în orice magazin din România. Acestea din urmă vor trebui să organizeze puncte de returnare. Oamenii vor primi înapoi cei 50 de bani plătiţi iniţial.
Sistemul de Garanţie-Returnare. Garanţia pentru ambalajul gol va fi plătită de comerciant fără să fie nevoie de bon fiscal. Mai mult, nu trebuie ca produsul să fi fost cumpărat din acelaşi magazin.
Garanţia este de 50 de bani indiferent de tipul ambalajului sau de conţinutul acestuia. După ce consumatorii se vor obişnui cu sistemul, valoarea acestei garanţii ar putea suferi modificări.
Sistemul de Garanție-Returnare ce va fi implementat în România are drept scop atingerea ţintelor de colectare şi reciclare pe care România trebuie să le îndeplinească. 77% din PET-urile ce ajung pe piaţă vor trebui colectate până în 2025, iar până în 2029, procentul va urca la 90%.
În cazul ambalajelor din sticlă şi aluminiu, ţintele de colectare şi reciclare sunt de 75%, respectiv 60%, începând din 2030.
Sistemul de Garanţie-Returnare. Recent, ministrul Mediului, Mircea Fechet, spunea că SGR va fi suficient de bine aşezat din al treilea an de funcţionare. Ţintele de colectare separată pentru ambalajul SGR vor depăşi 90 – 95%, comparabil cu cele pe care le întâlnim în orice altă ţară din vestul Europei.
„România este, din păcate, codaşa Europei la capitolul colectare separată şi reciclare. Dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în alte state-membre.Și dacă ne uităm la ţintele pe care le-am propus prin legislaţie pentru anul 1, anul 2 şi anul 3, vom observa că începând cu al treilea an ţintele de colectare separată pentru ambalajul SGR să depăşească 90 – 95%. Ceea ce reprezintă o ţintă comparabilă cu cea pe care o întâlnim în orice altă ţară din vestul Europei care are astăzi SGR-ul. Germania, ajunge la 96 până la 98% rata de returnare în funcţie de ambalaj. Cea mai mare rată având-o la metal 98%. În România, în funcţie de cine numără, pentru că şi aici avem anumite lucruri de îmbunătăţit, în ceea ce priveşte reciclarea fracţiei municipale colectată separat, rata atinge un procent de aproape 14%”, a precizat Mircea Fechet.