Un proiect în valoare de 3 milioane și jumătate de lei si care vizează creșterea eficienței energetice a uneia dintre clădirile Colegiului Național ”Simion Bărnuțiu” din Șimleu Silvaniei se apropie de final. Investiția va asigura îmbunătățirea condițiilor de igienă și confortul termic interior pe durata orelor de curs.
Într-o postare pe rețelele de socializare, primarul din Șimleu Silvaniei, Septimiu Țurcaș, a făcut referiri la stadiul uneia dintre cele mai importante investiții ce se derulează în prezent în orașul de sub Măgura.
„Realizat în proporție de 90% proiectul Creșterea eficienței energetice a cladirii nr.2 a Colegiului Național ”Simion Bărnuțiu” în valoare de 3,5 milioane de lei este o altă investiție foarte importantă. Creșterea eficienței energetice este o prioritate la nivel european ce susține dezvoltarea durabilă, competitivitatea, economia resurselor de energie și reducerea emisiilor de gaze. Din bugetul proiectului s-au realizat lucrări de înlocuire a șarpantei, termoizolarea pereților exteriori cu vată minerală bazaltică, precum și înlocuirea tâmplăriei din lemn cu tamplărie PVC cu 5 camere și geam termoizolant. A fost reabilitat complet sistemul de încalzire, cu înlocuirea tuturor elementelor existente cu altele moderne, dar și instalarea unei pompe de căldura geotermale, înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață. A fost adaptată clădirea pentru accesul persoanelor cu dizabilitati”, precizează Țurcaș.
Lucrările de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirii vor conduce la îmbunătățirea condițiilor de igienă și confort termic interior, reducerea pierderilor de căldură și a consumurilor energetice, reducerea costurilor de întreținere pentru încălzire și apă caldă, reducerea emisiilor poluante generate de producerea, transportul și consumul de energie conducând la utilizarea eficientă a resurselor de energie, în conformitate cu strategia Europa 2020. Astfel, la finalizarea proiectului elevii și cadrele didactice își vor putea desfășura activitatea educativă având în sălile de clasă o temperatură optimă, atat de importanta pentru studiu, cantitatea de gaze cu efect de seră emisă anual de clădire va fi redusă cu 66,71% față de valoarea inițială iar consumul anual de energie primară al clădirii va fi redus cu 65,20% față de valoarea inițială.