Președintele Klaus Iohannis a vorbit, joi, despre situația în care se află educația din România, în contextul redeschiderii școlilor în format fizic, menționând probleme existente, dar și că există posibilitatea de a aduce școlile românești „în secolul XXI” prin cele 30 de miliarde de euro, bani europeni, alocate României. Declarația președintelui a fost făcută după discuția cu ministrul Educației.
Atragerea de fonduri de la Uniunea Europeană este esențială pentru ca școala românească să devină mai bună, consideră președintele României, Klaus Iohannis. Acesta a menționat că au fost evidenţiate segmente importante pentru care pot fi folosiţi banii europeni din Planul Național de Redresare și Reziliență
De asemenea, şeful statului a adăugat că şi personalul din învăţământ trebuie să aibă „un mediu care îi încurajează să meargă mai departe, care îi face să aibă energie ca să dea o educaţie corespunzătoare tinerei generaţii”. În acest context, Iohannis s-a referit la situaţia actuală, şi anume „multe şcoli cu probleme, un sistem care nu a fost suficient de bine finanţat de multe decenii şi cu elevi care în ziua de astăzi vor mai mult, vor o educaţie mai bună”.
În ceea ce priveşte domeniile în care pot fi solicitaţi bani pentru „a face şcoala românească mai bună”, preşedintele a menţionat, printre altele, digitalizarea şi îmbunătăţirea dotărilor din unităţile de învăţământ.
Iohannis a vorbit în acest context şi de posibilitatea de a construi şcoli verzi „unde se produce energia alternativă, unde se respectă circuitele materialelor”.