De unde și când a apărut parfumul în viața noastră? La ce a fost folosit? Cum a devenit un produs de lux? Povestim astăzi despre istoria fascinantă a parfumului, dar și despre cum să-l alegi pe cel potrivit pentru tine.
Cuvântul „parfum” provine din expresia „per fume”, care se referă la fumat și, prin urmare, la inhalațiile medicinale și terapeutice bazate pe ritualuri religioase. În antichitate, se credea că parfumul are proprietăți vindecătoare. Într-adevăr, grecii și egiptenii adorau să ardă esențe aromatice ca ofrandă pentru zeitățile lor. Aceștia foloseau plante și materiale naturale pentru a-și crea parfumurile, care luau forma unor uleiuri parfumate, balsamuri sau lichioruri. În acest moment al istoriei, omul a început să folosească parfumul, deși în scopuri diferite.
În Evul Mediu, parfumul a cunoscut un avânt considerabil, în special datorită noilor materii prime din Orient. Parfumul a devenit un semn exterior de bogăție, deoarece numai clerul și regalitatea și-l puteau permite. În această perioadă, s-a generalizat și utilizarea distilării. Această tehnică se bazează pe evaporarea vaporilor de apă și pe capacitatea acestora de a impregna uleiurile esențiale. Este o metodă deosebit de eficientă, care este utilizată și astăzi. Utilizarea distilării a marcat un punct de cotitură în istoria parfumeriei. Deși la acea vreme parfumul era folosit și pentru a preveni ciuma și lepra (și nu era foarte eficient), de aici a devenit mai mult sau mai puțin ceea ce cunoaștem astăzi.
Renașterea a fost o perioadă crucială pentru parfumuri, odată cu descoperirea unor noi arome precum mosc, vanilie și iasomie, care sunt esențiale astăzi. La fel ca în Evul Mediu, parfumul era folosit pentru a indica statutul social ridicat al unei persoane și, prin urmare, era un produs de lux. Profesia de parfumier a devenit legitimă, iar parfumierii au început să prospere pe piață, oferind propriile creații și parfumuri personalizate.
În secolul al XIX-lea au fost introduse noi tehnici de extracție și de producție. Parfumul s-a impus datorită unor personalități precum împărăteasa Josephine și Napoleon, ambii iubitori de parfumuri exotice și apă de colonie. În această perioadă, parfumul a început să fie industrializat, în special odată cu apariția primelor molecule sintetice. Vaporizatorul a fost creat în 1870 de către scriitorul Brillat Savarin. Unele dintre casele pe care le cunoaștem astăzi au dezvoltat producția în masă a flacoanelor, în special Guerlain și Pivier. Această perioadă marchează începutul parfumeriei moderne.
Secolul al XX-lea a fost epoca de aur a parfumurilor. În această perioadă s-au născut parfumuri nemuritoare, precum Chanel No. 5 din 1921, precursor al generației de parfumuri iconice. Miss Dior, primul parfum al mărcii, a fost lansat în 1947, urmat de Nina Ricci cu Air du Temps în 1948. Anii 1950 au marcat începutul democratizării parfumului, care nu mai era în totalitate rezervat celor bogați.
Cum se alege un parfum? Toate secretele pentru a-l găsi pe cel perfect!
Una dintre întrebările care revine cel mai des este cum să alegi un parfum potrivit, mai ales online. Și înțelegem de ce. Lumea parfumurilor este foarte vastă și poate provoca bătăi de cap.
Cu toate acestea, parfumul este un accesoriu important, iar găsirea celui potrivit necesită efort, fie că îți cauți un parfum bărbați sau parfumuri damă.
Deci, cum se alege un parfum?
Fie că vrei să cumperi un parfum bărbați sau te uiți după parfumuri damă, trebui să ții cont de câteva lucruri.
- Cunoaște-ți gusturile: Înainte de a începe căutarea, gândește- te la ce fel de parfumuri preferi. Îți plac acele parfumuri damă cu arome proaspete și ușoare sau preferi ceva mai intens și mai senzual? Vrei un parfum bărbați care să fie discret sau să fie mai puternic?
- Ia în considerare ocazia: Gândește-te la momentul în care intenționezi să porți parfumul. Unele parfumuri sunt mai potrivite pentru timpul zilei, în timp ce altele sunt perfecte pentru serile speciale. Ia în considerare și anotimpul, vara probabil că vei prefera un parfum bărbați mai ușor și mai proaspăt, iar iarna arome mai picante și mai puternice. Această regulă este valabilă și pentru parfumuri damă.
- Testează înainte de a cumpăra: Nu cumpăra un parfum bărbați pe baza descrierii sau a aspectului sticluței. Încearcă-l pe piele și lasă-l să se amestece cu mirosul tău natural pentru a vedea cum evoluează în timp.
- Începe cu o mostră: Înainte de a cumpăra o sticlă întreagă, obține o mostră de parfum pe care să o încerci timp de câteva zile. În acest fel, poți evalua cum evoluează pe parcursul zilei.
- Ia în calcul personalitatea ta: Parfumul ar trebui să reflecte cine ești. Dacă ești un tip sportiv, ai putea opta pentru un parfum bărbați proaspăt și dinamic. Dacă ești o tipă sofisticată, ai putea prefera acele parfumuri damă mai intense și mai rafinate.
- Atenție la buget: Parfumurile pot varia foarte mult în ceea ce privește prețul. Stabilește un buget și caută opțiuni în acest interval.
- Cum vrei ca un parfum bărbați să te facă să te simți? Ultima întrebare, și poate cea mai importantă, este să înțelegi ce aștepți de la parfum, ce efect dorești să obții. Vrei să te simți încrezător și puternic? Sau, dimpotrivă, ești un tip mai discret? Fiecare marcă are propria filozofie și propriul stil și, prin urmare, există o gamă largă de opțiuni pe piață pentru fiecare tip de persoană.