În intervalul 05-07.04.2024, echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Porolissum” din județul Sălaj au intervenit la un total de 52 de misiuni, cuprinzând următoarele activități:
- 37 de misiuni ale echipajelor SMURD;
- 2 intervenții pentru localizarea și stingerea incendiilor, care au avut loc la coșurile de fum ale unor locuințe din localitățile Mesteacăn și Românași, soldate cu pagube minore;
- 2 accidente rutiere înregistrate în localitatea Băbeni și în orașul Jibou, unde pompierii au intervenit pentru acordarea primului ajutor medical calificat și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor.
De asemenea, au fost desfășurate activități de control și prevenire a situațiilor de urgență, informare preventivă în teren, precum și măsuri de prevenire și stingere a incendiilor în cadrul unui eveniment sportiv și alte misiuni specifice.
În plus, pompierii au fost alertați duminică, prin apel la numărul unic de urgență 112, cu privire la descoperirea unor elemente de muniție într-o pădure din apropierea localității Tihău, de către o persoană care folosea un detector de metale.
Echipa pirotehnică din cadrul inspectoratului a identificat, ridicat, transportat și depozitat în condiții de siguranță o bombă de aruncător de calibru 60mm și patru cartușe de infanterie de calibru 7,92mm.
Atenție!!!
Reamintim cetăţenilor că elementele de muniție sunt foarte periculoase. În ciuda stării acestora de degradare, munițiile rămase neexplodate pot fi încă active și manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii.
Totodată, trebuie să știți faptul că persoanele care găsesc elemente de muniție neexplodate, au obligația să informeze de îndată serviciile de urgenţă profesioniste sau poliţia, după caz, inclusiv telefonic, prin apelarea numărului unic de urgență 112.
Pentru a evita producerea unor evenimente cu urmări tragice, în momentul găsirii elementelor de muniţie neexplodate, se INTERZICE:
- atingerea, lovirea sau mişcarea acestor elemente indiferent dacă sunt îngropate sau la suprafaţă;
- comercializarea acestora la centrele de deşeuri feroase şi neferoase;
- aprinderea focului în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate;
- introducerea muniţiilor în foc;
- tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
- folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
- utilizarea pulberilor şi explozivilor proveniţi din muniţii în scopuri artizanale;
- demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente;
- folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora.