Astăzi va spunem o poveste de la țară, unde un fermier care crește vaci, Ioan Ilieș, a reușit să acceseze fonduri europene pentru a-și moderniza fermă. Este singurul locuitor al comunei Cristolt care s-a zbătut să acceseze fonduri europene și să facă investiții pentru a-și moderniza producția.
Din păcate, deși a obținut banii europeni, socoteală de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg: banii au venit, lucrul l-a început, dar drumul de acces la fermă a fost închis. De luni de zile umblă pe la Primărie, pe la Cadastru, pe la Prefectură, că să ceară acces la propriul teren. Până acum a rămas cu drumurile și cheltuiala.
Povestea lui Ioan Ilieș din Cristolț
Ajunși în comună Cristolț din județul Sălaj, comună condusă șase mandate consecutive de primarul PSD Ioan Cheșeli, am ascultat cu răbdare povestea singurului cetățean din comună decis să acceseze fonduri nerambursabile pentru a avea un trăi mai bun… poveste care se oprește la barieră montată de către autorități tocmai la intrarea pe Stradă 1.
”În urmă cu ceva ani aici s-au investit niște bani publici, domnul primar a băgat buldozerul și asta mi-a fost singură cale de acces spre locuință. Ulterior a fost închisă de domnul Prodan Victor, cu acordul domnului primar, că pe urmă l-am sunat și pe domnul primar și mi-a răspuns că și dumnealui îl închide. Am umblat pe la autorități, am mers la Prefectură – nu am avut documente, mi-a tot dat termen din 30 în 30 de zile și o trecut doi ani de atunci. Și eu nici la ora actuală nu am drum”, spune Ioan Ilieș.
Așa începe, timid, povestea omului care s-a gândit că autoritățile locale sunt în funcție pentru a-i ajuta pe oameni.
Reporter: Dacă vreți să ajungeți la dumneavoastră, la proprietate, cu mășina, cu căruța, cu orișice, cum ajungeți?
Ioan Ilieș: Nu pot să ajung decât până la un loc. Chiar acum am accesat niște fonduri europene în care am să fac niște investiții, am terminat groapă de dejecții și platforma de gunoi, mai am reparații la grajduri că sunt foarte vechi și necesită reparații.
Rep.: Și cum vă duceți materialele de construcție?
I.Ilieș: Mi-a mai dat pe altă parte … au afirmat dumnealor că e strada de Sub dungă, dar și acolo până la un loc se poate și acolo a rămas mășina împotmolită și de acolo cum pot, mă descurc. Și acum mi-am adus o rabă de 32 de tone de balast în care efectiv mașina s-a așezat acolo, într-un izvor, o mlaștină, și atunci am început să vorbesc. Uitați ce drum mi-au făcut… dar și drumul ăla îi până la un loc, până la câteva case, și nu ajunge până la mine acasă. Până la un loc și de acolo, dacă mă masă proprietarul trec, dacă nu, nu. Drumul vechi care a fost nu l-a făcut, îs spini pe el, dar din documentele actuale reiese că sunt făcute din anul 2000. O dată e DC48A, o dată e strada de sub Dungă.
Rep.: Strada asta efectiv cui aparține?
I.Ilieș: Asta efectiv e făcută exact pentru mine, strada Numărul 1, că îi dată lungimea până la mine acasă.Terenul pe care umblăm este acum al domnului Prodan Victor, dar aici a fost drum din toate timpurile. El spunea că nu e drum. Am umblat pe la autorități, la Cadastru și apare drum. Iar lângă el, e terenul domnului primar, al soției dumnealui, dar oamenii tot pe aici au umblat. În 2013 aici s-a băgat buldozerul până la mine acasă și îi dată și lungimea și apare că e domeniu public. Până și Prefectura spune că e domenui public, dar și dumnealui susține că nu e drum, deși apare stradă până la mine acasă. Inclusiv acolo, la locul acela cu spini a fost o pădure, dar a fost defrișată… au rămas cioatele pe care le-a scos atunci când s-a făcut drumul ăsta. Tot atunci, domnul primar și domnul de pe buldozer mi-au spus că am drum, pentru ca acum să susțină contrariul.
Uite drumul, nu e drumul! 
Aici trebuie să îi dăm dreptate primarului comunei Cristolț: din ce am văzut și noi la fața locului, aici nu este drum, este cel mult o cărare pentru drumeții. Denumită pompos în inventarul făcut de UAT Cristolț, Strada 1 este de fapt… potecă
Practic, fermierul este blocat, izolat de lume, de sat, de orice cale de a ajunge la uitilități, pentru că un drum care la primărie figurează că drum, în realitate primarul spune că nu există.
După un drum lung, greu și inimaginabil pentru Sălajul anului 2020, am ajuns în sfârșit acasă la singurul cristolțean care a reușit să acceseze fonduri europene.
“Aici e locuința mea în care am accesat fonduri europene și nu am acces la domeniul public pentru zona asta în care locuiesc și vreau să vă arăt niște documente pe care le dețîn inclusiv un plan de încadrare în zonă pe care îl am, hotărârea numărul 34 din 29.09.2017 care aici arătă domeniile publice. DC48A stradă numărul 1 dosul Trăzni pe o lungime de 1290 m. Aici se poate vedea strada, hotărârea numărul 34, planul de încadrare pe care se poate vedea și care îl am de la cadastru întocmit de inginer Mastan Leontin Florin și inclusiv instituția prefectului județului Sălaj care arată că e domeniu public”, explică Ilieș.
“Mi-am dorit altceva, dar nu mi s-au acordat decât 15.000 euro și nu am putut cere mult decât un motocultor profesional, o motocoasă profesională pe roți, o motocoasă de purtat în spate pentru zona noastră și o mulgătoare pentru vaci. Pentru a-mi ușura munca, să le mulg mecanic. Nu reușesc din cauza drumului; tot din cauza drumului investitorii vin și se uită și ne spun că îi foarte rău drumul. Așa că dăm laptele la vițel. Vițelul îl creștem, dar nu e așa de plătit pentru că e mai bine plătit laptele decât vițelul și ăla decât o dată îl fată vacă într-un an și cam atâta ni-i câștigul din păcate și ni se duce muncă așa fără valoare”.
Am vrut să aflăm ce cred și alți localnici despre situația drumurilor din comună, cum se descurcă în cazul în care trebuie să se deplaseze dinspre centrul de comună spre Poiana Onții de exemplu, acolo unde am văzut că nu ai ce face decât să îți rupi mășină în gropi. Ne-am lovit de un fel de zid al tăcerii, cu oameni cărora le este prea frică să își spună nemulțumirile legate de administrația locală în fața camerei, că să nu-și facă de lucru cu primarul. Într-un final am găsit și o doamna mai curajoasă care ne-a impresionat prin dorința simplă pe care o exprimă: își dorește acces la școală pentru copii.
„Eu lucrez la Școala Gimnazială numărul 1 Cristolț, profesor-învățământ primar. Drumul ăsta nu a văzut niciodată asfalt, a fost pietruit, dar asfalt niciodată, cel puțîn de când sunt eu aici. Socrul meu a fost foarte bolnav și am fost nevoită să îl pun în mășînă și să îl duc la Urgență, ajungând pe un dâmb unde îi spunem La Cioroi, era blocat de un maldăr de pământ. Am sunat la Primărie și nimeni nu știa la început cine a pus noroiul. Până la urmă am aflat că se lucrează la Cristolț un drum și vin și pun acolo pământul care rezultă în urmă lucrărilor. Ei spun să lărgească drumul, dar era pus în drum, nu pe marginea lui. M-am întors și a două zi am chemat salvarea. Am amânat o zi, omul e foarte bolnav, acum face insulină și trebuie să îl duc înapoi la Neurologie pentru boala pe care o are dânsul de 10 ani, dar din întâmplare în perioada această s-a întâmplat să fie mai grav”, spune Nastasia Ilieș.
În loc de concluzii
Așa arată o comună sălăjeană în anul 2020, cu un primar care are continuitate de șase mandate, care s-a bucurat de o administrație județeană favorabilă.
Dacă ne uităm la rezultatele electorale, Cristolțul este un fel de perlă a coroanei PSD Sălaj, pentru că nu putem vorbi aici de administrații de culori politice diferite.
Și totuși, cu un primar ales de șase mandate care are acces direct la bugetul județului, cristolțenii trăiesc că în Evul Mediu: fără cale de acces la propriile locuințe, la propriile ferme, cu drumuri care îngreunează accesul copiilor la școală sau la servicii medicale. Oameni care sunt duși cu zăhărelul de 30 de ani că vor intră în rândul lumii. Deocamdată sunt în rândul lumii pesediste.
Daniela Ardelean
Vezi VIDEO