Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a declarat, marţi, că, după clasarea pe poziţia a 7-a la precedenta ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, în proba de sanie, se aşteaptă la un loc între primele 6, la bob, la JO de la Beijing.
„E normal să mergem acolo şi să încercăm să fim cât mai aproape de podium. Dacă data trecută Raluca Strămăturaru a fost pe locul 7, acum atenţia se îndreaptă spre bob, masculin şi feminin. Avem sportivi care au urcat pe podium în competiţiile internaţionale şi care, dacă prind o zi bună, pot avea şanse la o medalie. Dar de data asta să fim prudenţi şi să spunem că ne dorim să intre în puncte pentru România, adică în primii şase”, a declarat Covaliu.
El a explicat procedura de desemnare a sportivilor români care vor participa la JO de la Beijing, decizia aparţinând federaţiilor naţionale, ca şi în cazul schioarei Ania Caill.
„Ieri erau 19 sportivi calificaţi, urmând ca încă patru să poată primi loc cotă pentru a putea participa la Jocurile Olimpice. Asta se poate întâmpla până pe 21 ianuarie când este termenul limită. Pe 14 în mod oficial am primit locurile cotă şi încă se mai dau aceste patru locuri în cazul în care renunţă cineva din diferite motive, sunt acele realocări. În ceea ce o priveşte pe Ania Caill, din punctul nostru de vedere, noi am făcut tot ceea ce era posibil, tot ce trebuia făcut, adică am cerut federaţiei lista cu sportivi pentru Jocurile Olimpice. Dacă intrăm într-o discuţie tehnică putem fii obiectivi vizavi de termeni, de criterii de calificare. Sunt lucruri specifice, mai ales la sporturile de iarnă, lucruri tehnice care pot fi explicate de federaţie. E vorba de strategia federaţiei, de aprobarea sportivilor pentru loturile olimpice care se face în Comitetul Executiv al federaţiei de specialitate. Toată lumea spune că COSR nu vrea, nu face sau nu drege. Comitetul Olimpic şi Sportiv Român primeşte propunerile de la federaţie, atât”, a afirmat Covaliu.
În ceea ce priveşte sportivii naturalizaţi din delegaţia României, printre care şi Katharina Wick, de origine germană, Covaliu a spus că sporturile de iarnă nu puteau fi ocolite de aceste practici obişnuite în sportul mondial.
„Avem sportiva de origine germană de la bob, Katharina Wick. Mai sunt însă două sportive de la biatlon, două rusoaice naturalizate. E clar că se întâmplă acest fenomen şi în sporturile de iarnă, dar, repet, federaţiile şi nu Comitetul Olimpic şi Sportiv Român îi legitimează. Se iau dezlegări de la federaţiile internaţionale de specialitate, după care vin aceste propuneri către COSR. Noi nu facem nimic altceva decât să trimitem aceste propuneri Comitetului Internaţional Olimpic. Şi ne spun dacă situaţia este în regulă, pentru că ei contactează federaţiile internaţionale de specialitate şi doar aşa pot obţine eligibilitatea de a participa la Jocurile Olimpice, după ce, bineînţeles au obţinut cetăţenia statului respectiv”, a mai spus Mihai Covaliu.
Preşedintele COSR a vorbit şi despre regulile Covid impune de organizatorii Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, care au devenit o „normalitate” pentru lumea sportului.
„Vaccinul este o condiţie obligatorie în China. Din câte ştiu eu, nu avem sportivi care nu sunt vaccinaţi. Am avut o întâlnire online cu reprezentanţii Comitetului Internaţional Olimpic şi s-a discutat despre măsuri, despre tot ceea ce se întâmplă în China. Şi o prima provocare este de a ajunge toată lumea în condiţii optime în China. Acesta este primul pas, după care acolo vor fi toate acele măsuri, cu testări în fiecare zi, cu bule de siguranţă, cu trasee, cu faptul că nu te intersectezi cu niciun om din afara bulei. Sunt chestii care pentru lumea sportului au devenit o normalitate”, a mai spus Mihai Covaliu.
România va participa la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing (China) cu cel puţin 19 sportivi, fiind posibil ca în această săptămână să mai primească din partea federaţiilor internaţionale alte patru locuri prin redistribuire, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, şeful delegaţiei tricolore, Florin Mişcă.
Fiind vorba de locuri cotă nenominale, primite din partea federaţiilor internaţionale pe baza clasamentelor, numele celor 19 sportivi vor fi aprobate ulterior de către Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, pe baza propunerilor făcute de către federaţiile naţionale.
Cel mai bun loc obţinut de sportivii români la precedenta ediţie a Jocurilor Olimpice de la PyeongChang (Coreea de Sud) a fost 7, la sanie, prin Raluca Strămăturaru.
Jocurile Olimpice de la Beijing se vor desfăşura în perioada 4-20 februarie.