Liceul Tehnologic Mihai Viteazul din Zalău va beneficia de 2 laboratoare Smart Lab, în urma fondurilor accesate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, valoarea contractului de finanțare fiind de peste 590 de mii de lei, bani care provin din fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene.
Laboratoare digitale inteligente aduc un nou concept în învățământul românesc, schimbă modul de predare și, cu ajutorul tehnologiei, oferă un spațiu de învățare deschis, interactiv. Pentru a putea rămâne competitivi pe plan global, este nevoie de regândirea educației în registrul digitalizării și de un ecosistem de educație digitală de înaltă performanță care să fie accesibil elevilor.
În acest context, Planul Național de Redresare și Reziliență finanțează crearea a cel puțin câte un Smart Lab în fiecare liceu din România. Liceele cu peste 500 de elevi sunt eligibile pentru finanțarea a două asemenea laboratoare.
Liceul Tehnologic Mihai Viteazul din Zalău va beneficia de 2 laboratoare Smart Lab, în urma fondurilor accesate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, valoarea contractului de finanțare fiind de peste 590 de mii de lei, bani care provin din fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene.
Lucrările trebuie finalizate până în ianuarie 2025, obiectivul general al proiectului fiind creșterea accesului la mijloace moderne de învățare pentru elevi și consolidarea competențelor digitale în utilizarea instrumentelor de tip „laborator inteligent” pentru cadrele didactice. Proiectul vizează de asemenea creșterea accesului la educație pentru grupurile vulnerabile și combaterea excluziunii sociale, absenteismului și abandonului școlar.
Activitățile derulate în cadrul proiectului sunt achiziționarea de echipamente tehnologice (inclusiv mobilier ergonomic adaptat și integrat specific) pentru dezvoltarea unor laboratoare inteligente digitale (smartlab) conform OME nr. 3497/2022, achiziționarea de conținut educațional care va acoperi domenii din programa școlară și de software/licență cu specific educațional care să asigure distribuirea centralizată, în rețeaua locală, a materialelor didactice pe dispozitive, conectarea dispozitivelor din laboratorul inteligent la rețeaua de comunicații a unității de învățământ, instruirea cadrelor didactice pentru utilizarea echipamentelor aferente conceptului de laborator inteligent digital integrat prin 4 sesiuni de instruire.
Un concept nou în învăţământul românesc, laboratorul inteligent este un spaţiu dotat cu echipamente digitale, care permite schimbarea modului de predare cu ajutorul tehnologiei şi care favorizează procesul educaţional centrat pe elev. Prin tehnologia şi funcţiile pe care le oferă, smartlab-urile încurajează interactivitatea, creativitatea şi dezvoltarea abilităţilor sociale ale tinerilor. Astfel, este încurajată înţelegerea noţiunilor care le sunt predate, fiind evitată astfel memorarea mecanică.
De asemenea, SmartLab este un instrument care vine în sprijinul profesorilor, indiferent de materia pe care o predau.
În prezent, în cadrul Liceului Tehnologic Mihai Viteazul din Zalău, există laboratoare de informatică, fizică, chimie, pneumatică, precum și ateliere școlare de electromecanică, sudură și construcții civile.