Liberalii au o listă de proiecte pe care le vor adoptate în sesiunea următoare, multe din sfera socială. Cel mai important, se referă la creșterea pragului de la care se impozitează pensiile de la 2.000 lei la 3.000 lei.
PNL propune pragul de impozitare al pensiilor de la 3.000 lei. Social-democrații spun că susțin inițiativa și în paralel au propus și ei ca votul pentru europarlamentare să se desfășoare pe parcursul a două zile în diaspora.
Pe de altă parte, PNL și PSD lasă liderilor din teritoriu decizia legată de rundele de alegeri pe care ar putea să le organizeze simultan. Comasarea celor pentru Parlamentul European, cu localele, este susținută de ambele tabere.
Liberalii au o listă de proiecte pe care le vor adoptate în sesiunea următoare, multe din sfera socială. Cel mai important, se referă la creșterea pragului de la care se impozitează pensiile de la 2.000 lei la 3.000 lei.
Ionuț Stroe, purtător de cuvânt PNL, arată că „Noi considerăm în contextul inflației și al diminuării puterii de cumpărare a pensionarilor că e foarte important ca majorarea de pensii să se reflecte și să aibă efecte pozitive în creșterea puterii de cumpărare, urmează să fie evaluat cât mai precis impactul buget. Probabil va fi undeva pe la 80 milioane de lei lunar”.
În prezent, aproape 1.300.000 de pensionari, adică un sfert din numărul lor, au pensii între 2001 lei și 3000 de lei. Aceștia plătesc în prezent impozit de 10% pentru suma care depășește 2.000 de lei. Dacă impozitul ar fi eliminat, acești pensionari ar câștiga cel mult 100 de lei la pensie.
În prezent, doar pensiile mai mici de 2.000 de lei sunt scutite de impozit, iar indexarea cu 13,5% a făcut ca mai mulți pensionari să depășească pragul de 2.000 de lei și astfel să fie buni de plată.
Potrivit Guvernului, pensionarii care beneficiază de pensii mai mari de 2.000 de lei vor fi supuși unui impozit de 10%. Această schemă de impozitare este prezentată în detaliu:
- Pensionarii care primesc pensii de până la 2.000 de lei inclusiv vor fi scutiți de plata impozitului.
- Pentru pensiile care depășesc suma de 2.000 de lei, impozitarea se va face progresiv, în funcție de trei praguri:
- un impozit de 10% se va aplica pentru pensiile mai mari de 2.000 de lei, dar mai mici sau egale cu câștigul salarial mediu net (4.733 de lei pentru 2024).
- un impozit de 15% se va percepe pentru partea pensiei cuprinsă între câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut (7.567 de lei pentru 2024).
- un impozit de 20% va fi aplicat pentru suma care depășește câștigul salarial mediu brut.
Aceste reguli de impozitare fac parte dintr-un efort mai amplu de ajustare a sistemului de pensii. Acesta include și recalcularea pensiilor în septembrie 2024, utilizând o nouă formulă de calcul. Va ține cont de valorile punctelor de contributivitate, stabilitate și perioadelor asimilate și necontributive.