Ministrul Energiei a prezentat noi perspective legate de re-liberalizarea pieței de energie, cu impact semnificativ asupra consumatorilor din România. Acesta a explicat cum schimbările preconizate ar putea reduce facturile pentru cei cu un consum ridicat și a reiterat angajamentul guvernului de a sprijini categoriile vulnerabile.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a prezentat noi perspective legate de re-liberalizarea pieței de energie, cu impact semnificativ asupra consumatorilor din România. Acesta a oferit detalii despre măsurile de protecție socială, subliniind importanța unui model echitabil, și a vorbit despre un plan etapizat menit să stabilizeze piața energetică, protejând în același timp consumatorii finali
Românii care consumă peste 300 de kilowați-oră lunar ar putea beneficia de scăderi de 20-40% ale facturilor la energie. Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat acest lucru marți, în cadrul unui eveniment dedicat provocărilor din sectorul energetic, Energy Forum.
„O să încep cu veştile bune sau pe care le preconizăm a fi bune: românii care au un consum de peste 300 de kilowatt-oră pe lună şi plătesc acel maxim 1,3 lei kilowatt-oră astăzi, ar trebui să vadă o reducere a facturilor de 20-30%, poate 40%, bazându-mă pe ofertele care există şi astăzi pe site-ul ANRE . Sunt în marja a 0,9 – 1 leu/kilowatt-oră”, a explicat oficialul la evenimentul Energy Forum Ediţia a XII-a.
Această reducere este posibilă datorită prețurilor existente deja pe piață, care ar putea deveni accesibile prin liberalizare. Ministrul a subliniat importanța stabilirii unui cadru clar și predictibil pentru toți actorii implicați în sectorul energetic.
Românii vulnerabili din punct de vedere financiar vor continua să primească sprijin pentru plata facturilor, indiferent de schimbările guvernamentale. Sebastian Burduja a subliniat că responsabilitatea de a proteja aceste categorii aparține statului, indiferent de partidul aflat la conducere.
Pentru românii care sunt vulnerabili, cei care după plata facturilor ar coborî sub pragul de sărăcie, Guvernul, oricare va fi el, va avea măsuri de sprijin. Nu vom lăsa pe nimeni în urmă şi este un angajament care nu ţine de un partid sau altul, ţine de o responsabilitate pe care orice Guvern o are. Orice stat din Uniunea Europeană a făcut aceste lucruri”, a explicat Burduja.
Ministrul a sugerat că subvenționarea ar trebui să fie bazată pe veniturile gospodăriilor, și nu pe consum, considerând acest model mai echitabil. Potrivit oficialului, o astfel de schimbare ar putea intra în vigoare începând cu 1 aprilie.
Pentru a asigura stabilitatea pieței energetice, autoritățile intenționează să implementeze un program etapizat de vânzare a energiei electrice. Acesta ar urma să includă un calendar clar și predictibil pentru toate părțile implicate.
„Sunt conştient că există temeri în piaţă legate de nivelul de lichiditate. Am discutat cu doamna Dărban, directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, de multe ori, de un posibil power release program, un program etapizat de punere în vânzare, de energie electrică, pe un calendar predictibil”, a precizat Burduja.
Acest program ar trebui să fie definit până la sfârșitul lunii ianuarie, astfel încât producătorii, distribuitorii, furnizorii și clienții finali să știe la ce să se aștepte. Ministrul a subliniat că scopul este reducerea impactului asupra consumatorilor, în special a celor cu venituri mai ridicate, care nu vor resimți semnificativ ajustările de preț.
„Dacă există astăzi români care au un venit mare, dar au un apartament gol, unde statul subvenţionează la 0,68 lei kilowatt-oră pe lună, probabil că nu vor mai avea o factură de 45-42 lei, probabil că vor avea o factură de 60 lei. Nu ar trebui să fie un efort pentru ei, pentru că discutăm de acele gospodării cu un venit corect, cu un venit mai mult decât decent”, a adăugat Burduja.