Inspectorii sanitari din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au intensificat controalele la companii. Verificările suplimentare vin în contextul intensificării comerțului specific sărbătorilor de iarnă și sunt programate să țină până la începutul lunii ianuarie 2021.
Controalele au scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare și al prevenirii răspândirii virusului pestei porcine africane din zonele de restricție unde este diagnosticată această boală, prin comerțul ilegal cu porcine, carne și produse din carne de porc, provenite de la animale bolnave.
În cadrul acestor controale, se verifică modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizați ori înregistrați sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor respectă condițiile sanitar-veterinare și de siguranță a alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală, asigurarea trasabilității acestora, condițiile de ambalare, transportul, depozitarea și comercializarea acestora către consumatorul final.
Verificările suplimentare vizează, mai precis abatoarele și unitățile de tranșare a cărnii; unitățile de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală și nonanimală; piețele agro-alimentare; carmangeriile, măcelăriile; unitățile de alimentație publică (restaurante, pizzerii, fastfood-uri); unitățile de tip catering; cofetăriile, patiseriile, laboratoarele de cofetărie/patiserie; unitățile de cazare și pensiunile turistice; hipermarketurile, supermarketurile, magazinele alimentare și alte unități care comercializează produse alimentare; tonetele, chioșcurile, rulotele, standurile pentru comercializarea alimentelor tradiționale.
Totodată, inspectorii sanitari vor face, cu ajutorul poliției și al jandarmeriei, controale în trafic la transportatorii rutieri de animale și produse alimentare de origine animală și nonanimală. Plus verificări la depozitele de carne de pasăre și ouă, ambele provenite din comerțul intracomunitar și din import.
Pe deasupra, autoritățile spun că vor da importanță la verificări inclusiv respectării normelor sanitare specifice impuse din cauza epidemiei de coronavirus.
„În plus față de anii anteriori, controalele din această perioadă urmăresc, în contextul pandemiei de COVID-19, atât respectarea normelor și cerințelor de igienă alimentară, cât și a celor privind distanțarea fizică a vizitatorilor aflați în unități de alimentație publică, a purtării măștilor de protecție pentru personalul angajat care asigură procesarea, ambalarea, depozitarea și comercializarea alimentelor. În acest context, va fi verificată și realizarea igienizărilor cu substanțe virucide care să asigure curățarea și dezinfecția eficientă a incintelor și echipamentelor care sunt în unitatea respectivă”, au transmis reprezentanții ANSVA.