Angajaţii de la stat vor avea noi zile libere în 2023, respectiv 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august. Așadar, bugetarii vor avea trei zile în plus faţă de restul angajaţilor din economie care au 15 zile libere, conform unei propuneri venită de la Ministerul Muncii.
Bugetarii vor avea în anul 2023 mai multe zile libere în plus, comparativ cu angajaţii din mediul privat, se arată într-un proiect al Ministerului Muncii. Zilele libere vor fi zile care vor crea așa-zise punți de concediu, pentru că acestea sunt lângă sărbători legale sau zile deja stabilite ca zile libere prin Codul Muncii.
Potrivit sursei menţionate, angajaţii de la stat vor avea noi zile libere în 2023, respectiv 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august. Așadar, bugetarii vor avea trei zile în plus faţă de restul angajaţilor din economie care au 15 zile libere, se mai arată în proiectul de la Ministerul Muncii.
„Pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, ziua de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 se stabilesc ca zile libere”, prevede proiectul de act normativ.
Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie 2023, 30 iunie 2023, respectiv 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite, se arată în același document. De regulă, numeroase firme private se pliază la rândul lor pe aceste zile și acordă o perioadă liberă propriilor angajați.
Reamintim că încă de la finalul anului trecut Ministerul Muncii a stabilit pentru anul 2022 o punte similară de zile libere în perioada Zilei Naționale a României, decretând tot prin HG ziua de 2 decembrie 2022 zi liberă în sectorul bugetar.
Iată cum motivează Ministerul Muncii noile zile libere:
„Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii”, scrie în nota de fundamentare a proiectului.