Judecătorii Curții Constituționale a României au respins sesizarea USR și Forța Dreptei privind majorarea salariilor primarilor. Parlamentarii celor două formațiuni politice au atacat legea pe motiv că ar prezenta mai multe vicii de constituționalitate. Curtea Constituțională a României a decis însă că majorarea salariilor primarilor este legală.
Judecătorii Curții Constitușionale a României au respins sesizarea în legătură cu majorarea salariilor primarilor .
„A fost respingerea criticilor de neconstituționalitate. În aceste condiții, consecința soluției adoptată de Curte constă în faptul că aplicarea modului de calcul pentru indemnizațiile primarilor și consilierilor locali este constituțională. Votul Curții a fost cu o mare majoritate.
Prin urmare, legea declarată constituțională, în mod procedural, e înaintată președintelui care urmează să fie înaintată președintelui României, care urmează să o promulge, evident în condițiile în care nu formulează solicitare de reexaminare (…) A doua critică s-a referit la nerespectarea termenilor regulamentari pentru depunerea amendamentelor. Această chestiune nu prezintă relevanță constituțională și Curtea a respins această critică pentru că nivelul de reglementare regulamentară este intern. Astfel, Curtea a dat soluție de respingere”, a declarat președintele CCR,Marian Enache.
Legea a fost adoptată în septembrie 2022 cu voturile PNL-PSD-UDMR. Conform actului normativ, salariile ar trebui să fie raportate la salariul minim din 2021, adică la 2.300 de lei, față de 2.080, atât cât era în anul 2019. Astfel, salariul primarului general, cel mai mare din țară, crește cu 2.200 de lei. Salariul unui viceprimar sau al primarilor de sector, al președinților de consilii județene, al primarilor de municipii de județ crește cu 1.980 de lei, al vicepreședinților de consilii județene cu 1.760 de lei, în timp ce al unui primar de municipiu ajunge să fie mai mare cu 1.650 de lei.
USR și Forța Dreptei au sesizat această lege în octombrie 2022, din cauză că ar avea mai multe vicii de constituționalitate.