La inițiativa Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Sălaj a avut loc o masă rotundă la sediul instituţiei în prezența reprezentanţilor întreprinderilor sociale atestate din judeţul Sălaj. Scopul principal al acestei întâlniri a fost de a identifica barierele ce se impun în dezvoltarea acestui domeniu şi de a discuta ultimele modificări legislative aduse Legii Economiei Sociale.
La sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Sălaj a avut loc o masă rotundă la sediul instituţiei în prezența reprezentanţilor întreprinderilor sociale atestate din judeţul Sălaj. Au fost prezenţi reprezentanţii întreprinderilor sociale Bullfitness, Dergorilla Concrete, SC Lemn Expert Construct şi Bella Estetiq Center. Scopul principal al acestei întâlniri a fost de a identifica barierele ce se impun în dezvoltarea acestui domeniu şi de a discuta ultimele modificări legislative aduse Legii Economiei Sociale.
Astfel, în urma dezbaterilor s-au identificat următoarele bariere: lipsa finanțării acestor activități; neimplicarea autorităților locale; considerarea întreprinderilor sociale ca orice societate comercială; dificultate în recrutarea persoanelor aparţinând grupului vulnerabil; dependenţa de fondurile europene nerambursabile pentru demararea şi susţinerea activităţii întreprinderilor sociale.
Însă, participanții la masa rotundă au venit și cu propuneri de îmbunătățire a dezvoltării sectorului de economie socială: implicarea şi responsabilizarea autorităţilor locale pentru a acorda facilităţile prevăzute de Legea Economiei Sociale; îmbunătăţirea activităţii de recrutare a persoanelor aparţinând grupului vulnerabil prin desfăşurarea unor campanii de recrutare; activități susținute de informare și conștientizare a acestei posibilități, de degrevare a bugetelor locale, precum și a noțiunilor de economie socială în rândul autorităților locale, dar și a tuturor actorilor interesați de acest domeniu.
În cadrul mesei rotunde au fost dezbătute şi subiecte legate de schimbările semnificative ale cadrului legislativ iar Compartimentul de Economie Socială din cadrul AJOFM Sălaj a adus la cunoştinţă modificările intervenite şi s-au pus în discuţie propunerile privind normele de aplicare a Legii 219/2016. Reprezentanţii întreprinderilor sociale din judeţul Sălaj au considerat că modificările legislative permit întreprinderilor sociale să aibă un acces mai facil la finanţare, astfel pavând drumul spre dezvoltarea sustenabilă a acestui domeniu atât de important.
Mai mult decât atât, în contextul ultimelor modificări legislative aduse domeniului economiei sociale, s-a observat că activitatea întreprinderilor sociale de inserţie este mai avantajată în ceea ce priveşte facilităţile oferite. În acest sens, o parte din reprezentanţii întreprinderilor sociale prezenţi la masa rotundă şi-au exprimat interesul ca pe viitor să facă demersurile necesare pentru certificarea ca întreprinderi sociale de inserţie. Reamintim faptul că întreprinderile sociale de inserţie au obligaţia de a angaja persoane aparţinând grupului vulnerabil.
Masa rotundă s-a încheiat cu cuvântul reprezentanților AJOFM Sălaj, aducând mulțumiri participanților, odată cu promisiunea încheierii acestui material care va fi înaintat la nivelul Agenției Naționale, dar și mass-mediei din Sălaj, exact cu scopul informării și conștientizării importanței acestui sector.