Autoritățile au aprobat lista școlilor incluse în programul „Masă Sănătoasă” în 2024. Este vorba despre 1.200 de școli din toată țara, cu 450.000 de copii. În județul Sălaj 9,355 de elevi vor beneficia de acest program.
Peste 450,000 de copii vor primi o masă caldă – preparată în regim propriu ori de catering. Iar în alte cazuri, în loc de masă caldă, vor primi un pachet alimentar. Suma acordată de stat este aceeași ca în 2023 – 15 lei pentru fiecare copil, bani care s-au dovedit insuficienți, spun directorii instituțiilor de învățământ. Prin acest program, autoritățile vor să prevină abandonul școlar.
“În Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023, cu modificările și completările ulterioare, la art. XXVI, alin.(4), este prevăzut faptul că în anul 2024 pentru Programul Național Masă Sănătoasă sumele necesare se asigură, pentru elevii din 1,223 unități de învățământ preuniversitar, de la bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București. Suma necesară finanțării PNMS este prevăzută în Anexa 5 la Legea nr. 421/2023, Legea bugetului de stat pe anul 2024. Prin prezenta hotărâre suma repartizată este de 1,019,223 mii lei, cu încadrare în suma prevăzută în buget”, se arată în Nota de fundamentare.
Elevii vor primi un suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar:
- „masă caldă, preparată în regim propriu, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care există cantină cu avize de funcționare, înregistrată sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, și spațiu adecvat de servire a mesei;
- masă caldă, în regim catering, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, hrana putând fi servită în sala de clasă sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop.
- pachet alimentar, în situația în care nu există posibilitatea asigurării mesei calde în regim propriu sau de catering.
Suportul alimentar nu se acordă pe perioada vacanțelor sau a altor zile declarate prin lege, ca zile nelucrătoare.
La nivelul județului Sălaj este vorba de 32 de unități școlare, 9,355 elevi. Aceste unități de învățământ sunt situate în comunele Hida, Bălan, Sâg, Crasna, Surduc, Pericei, Gâlgău, Valcău de Jos, Chieșd, Letca, Ileanda, Șimișna, Buciumi, Bănișor, Someș Odorhei, Meseșenii de Jos, Cizer, Halmășd, Măeriște, Vârșolț, Carastelec, Dragu, Horoaru Crasnei, Agrij, Marca, Ip, Bobota, Rus, Plopiș, Zalha și Almașu.