Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în târguri, stații de autobuz, pe faleză, dar și în zonele în care au loc serbări publice, potrivit unei Hotărâri de Guvern. Documentul mai prevede că terasele se închid după ora 23.
Guvernul a adoptat modificarea Hotărârii de Guvern privind prelungirea stării de alertă, fiind adăugate noi măsuri de limitare a pandemiei. Masca devine obligatorie în spaţiile publice, chiar dacă este vorba de spaţii în aer liber, iar terasele şi cluburile din unele zone ale ţării ar putea funcţiona cu restricţii stabilite de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Nu a aprobată, în schimb, propunerea potrivit căreia distanța mai mică de doi metri este permisă pe plajă doar între soți și copii însoțiți de părinți sau bunici.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a prezentat noile restricţii decise în şedinta de Guvern de miercuri.
Arafat a adăugat că spaţiile şi intervalele orare se stabilesc la propunerea direcţiei de sănătate publică, luând în considerare „probabilitatea prezenţei concomitente a unui număr mare de persoane în spaţiile şi în intervalele orare respective, unde se constată dificultăţi în asigurarea distanţei fizice de protecţie sanitară stabilite în condiţiile legii.
Clienții, turiștii sau alte persoane care vor intra în spațiile deschise unde măștile de protecție vor fi obligatorii vor trebui informați de această obligativitate. Administratorii sau proprietarii spaţiilor publice deschise unde purtarea măştii de protecţie va fi obligatorie vor trebui să afişeze într-un loc vizibil această informaţie.
Secretarul de stat a prezentat şi prevederile care se vor aplica în privinţa programului de funcţionare a teraselor şi jocurilor de noroc.
Aceleaşi reguli se aplică şi la locurile unde se desfăşoară jocurile de noroc, a mai spus Raed Arafat. El a explicat că diferenţa între cele două măsuri este că în ceea ce priveşte portul măştii în spaţii deschise, „decizia se ia la nivel judeţean, la nivelul comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, la propunerea direcţiei de sănătate publică”.
De asemenea, a menţionat că urmează o altă şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în care vor fi propuse zonele sau unităţile teritorial-administrative unde „se va aplica restricţie de orar de lucru sau de activitate a unor amplasamente”.