Statisticile anilor anteriori arată că, odată cu încălzirea vremii, apar şi cazurile în care copii, tineri şi chiar persoane cu experienţă îşi pierd viaţa la scăldat. În timpul verii, copiii sunt și mai predispuși pericolelor. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță că, de la începutul anului 2022, în bazinele acvatice din țară, și-au pierdut viața șase persoane. O clipă de neatenţie poate costa o viaţă!
Doar în weekendul precedent, la nivel național, cinci persoane, dintre care patru minori și-au pierdut viața la scăldat. Cu toate că au fost scoase din apă de salvatori și au fost întreprinse imediat manevrele de resuscitare, acestea nu au mai putut fi salvate.
De cele mai multe ori, astfel de tragedii se produc fie pentru că persoanele respective nu știu să înoate foarte bine, fie intră în ape unde curenții sunt puternici sau în locuri unde nivelul apei se schimbă brusc și nu mai reușesc să iasă la suprafață.
Ținând cont de faptul că în perioada imediat următoare este anunțată o încălzire a vremii și oamenii vor desfășura activități recreative care pot să includă și scăldatul, vă recomandăm să respectați câteva măsuri importante de siguranță: Scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului; Evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau acoperite cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci; Evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi; Nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte; Nu intrați în apa rece după expunerea prelungită la soare; Nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii; Nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici; Echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.
Totodată, cetăţenii au obligaţia să respecte panourile de avertizare “Scăldatul interzis, pericol de înec” şi să conştientizeze riscurile la care se expun atunci când se scaldă în locuri neamenajate pentru că plata unei clipe de neatenţie poate fi o viaţă. De ce să-ți riști inutil viața?