Biroul Electoral Central a adoptat mai multe măsuri pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidenţiale 2024, stabilind şi ca în ziua alegerilor să fie prelungită votarea a până cel târziu la ora 23:59 în secţiile de votare în care se constată, la ora 21:00, că se află la rând persoane care s-au prezentat la urne.
Biroul Electoral Central a adoptat mai multe măsuri pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidenţiale 2024. Conform deciziei BEC, fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă.
Alegătorul care, în ziua votării, se află în unitatea administrativ-teritorială în care şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă, se precizează în document.
Totodată, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în municipiul Bucureşti nu îşi poate exercita dreptul de vot la o secţie de votare situată în alt sector al Capitalei decât cel în care are domiciliul sau reşedinţa, dar poate vota la orice secţie de votare aflată în alt judeţ, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară.
În cazul în care, în ziua votării, alegătorul se află într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea de domiciliu sau reşedinţă poate vota la orice secţie de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară, mai precizează BEC.
De asemenea, alegătorul care nu şi-a preschimbat actul de identitate după modificarea limitei unităţii administrativ-teritoriale unde îşi are domiciliul sau reşedinţa votează fie la secţia de votare în a cărei listă electorală permanentă este înscris, fie la oricare altă secţie de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară. Cel care a fost omis din lista electorală permanentă a secţiei de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa este înscris în lista electorală suplimentară.
Alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secţie de votare organizată în afara ţării. Persoanele fără cetăţenie română nu au drept de vot.
Potrivit deciziei, în situaţia în care, la ora 21,00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare constată că în secţia de votare, precum şi la rând, în afara sediului acesteia, se află persoane care s-au prezentat să voteze, va prelungi votarea până cel mai târziu la ora 23,59.
Reprezentanţii instituţiilor mass-media străine acreditate de Autoritatea Electorală Permanentă şi ai instituţiilor mass-media româneşti au posibilitatea de a filma/fotografia în locurile publice din zona de votare şi în localul secţiei de vot fără a aduce atingere secretului votului şi fără a prelucra date cu caracter personal.
Pe durata votării se interzice membrilor birourilor electorale şi persoanelor acreditate să poarte ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală. Sunt interzise comercializarea şi/sau consumul de alcool în jurul sediului secţiei de votare din ţară, pe durata votării, până la o distanţa de 500 metri. Prin organizarea evenimentelor de orice gen nu se poate obstrucţiona accesul persoanelor la secţiile de votare în preziua votării şi în zilele votării.