Consiliul Județean Sălaj a semnat cu Ministerul Educației un contract de finanțare în valoare totală de 36 milioane de lei, în vederea achiziției de microbuze școlare electrice pentru 51 de școli din județ. Fondurile sunt alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 15 – Educație.
„Prin această investiție, demonstrăm că ne pasă de viitorul copiilor noștri și de mediul în care trăim. Microbuzele electrice nu doar că vor oferi condiții sigure și confortabile pentru elevi, dar contribuie și la reducerea poluării. Este un pas concret spre modernizarea transportului rural și o dovadă că fondurile europene pot face diferența în viața comunităților locale”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.
În cadrul acestui proiect au fost dotate cu microbuze electrice școlile din orașele Cehu Silvaniei și Șimleu Silvaniei, din 48 de comune – Agrij, Almașu, Băbeni, Bălan, Bănișor, Bobota, Bocșa, Boghiș, Buciumi, Chieșd, Cizer, Coșeiu, Crasna, Creaca, Crișeni, Cuzăplac, Dobrin, Dragu, Fildu de Jos, Gâlgău, Gârbou, Hereclean, Hida, Horoatu Crasnei, Ileanda, Ip, Letca, Lozna, Marca, Măeriște, Mirșid, Năpradea, Pericei, Plopiș, Românași, Rus, Sălățig, Sânmihaiu Almașului, Someș Odorhei, Surduc, Șamșud, Șărmășag, Șimișna, Treznea, Valcău de Jos, Vârșolț, Zalha și Zimbor, precum și un centru școlar de educație incluzivă din subordinea administrației județene.
Fiecare microbuz are o capacitate de 16+1 locuri și contribuie la îmbunătățirea accesului la educație pentru elevii.
UAT-urile amintite au obligația de a amplasa câte o stație de încărcare pentru vehiculele electrice, precum și de a asigura, timp de cel puțin patru ani resursa umană, costurile de reparație și întreținere a microbuzelor, respectiv costurile de alimentare.