Prețul unui kilogram carne de miel de Paște 2022 va fi mai mare decât anul trecut, anunță crescătorii de ovine. Fermierii estimează că un kilogram de carne de miel va costa chiar și dublu față de prețul obținut în prezent și cu 30% mai mult comparativ cu 2021.Fermierii au de gând să țină la preț pentru că există cerere mare pe piețele externe. Ce nu se va vinde de Paști se va duce la export.
Crescătorii de oi estimează că un kilogram de carne de miel va costa chiar și dublu față de prețul obținut în prezent și cu 30% mai mult comparativ cu 2021, iar motivul creșterii prețurilor ține de inflație, scumpirea carburanților și cerealelor.
Anul acesta, de Paște, mieii vor fi mai mari. Au deja 30 – 40 de kilograme și vor mai lua în greutate. În aceste condiții, cine vrea să cumpere un miel întreg va putea să cheme la masă toată familia. Cât despre preț, mieii se vând acum cu 19 lei kilogramul, iar carnea va ajunge în galantare cu cel mult la 40 de lei/kilogram.
În stânele ciobanilor, mieii cântăresc aproape cât oile mature. Până la Paște vor mai lua câteva kilograme. Oile au început să fete din octombrie și din aceasta cauză mieii sunt atât de mari. Unii ciobanii se tem că nu vor avea clienți, alții primesc deja cereri. Crescătorii vând acum mieii cu 18 – 20 de lei kilogramul, față de 15 lei anul trecut. Hrana mai scumpă i-a forțat să ridice prețul. Pentru că mieii vor fi mari de Paște anul acesta, mulți se gândesc să îi împartă cu rudele ori se orientează spre cantități mai mici de carne. Kilogramul nu depășește încă 40 de lei.
În jur de trei milioane de miei sunt taiati de Paște, în România. Deși un român mănâncă în medie, anual, 3 kilograme de carne de oaie sau de capră – de Paște respectăm tradiția și punem pe masă friptură și drob. Rămâne de văzut însă, câți români își vor putea permite să pună pe masa de Paște carne de miel, având în vedere noile prețuri preconizate.
Fermierii au declarat că printr-o creștere a prețului speră să reușească să acopere parțial costurile de producție din ce în ce mai mari, datorate în cea mai mare parte de creșterea prețului la carburanți.
După Spania, România este pe locul 2 în Uniunea Europeană la efectivele de oi și capre – și principalul exportator spre multe țări arabe.
Pentru prevenirea apariţiei unor toxiinfecţii alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale, când în mod tradiţional, consumul unor alimente de origine animală şi vegetală, în special carnea de miel, creşte în mod considerabil, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor în colaborare cu Colegiul Medicilor Veterinari de la nivelul judeţului, dispune o serie de măsuri suplimentare, concentrate asupra modului cum se produce, depozitează, transportă şi se comercializează, carnea de miel, produsele din lapte, ouă şi alte produse alimentare specifice acestei perioade.
Potrivit nutriţioniştilor, carnea de miel este importantă în alimentaţie, deoarece reprezintă o sursă importantă de nutrienţi indispensabili corpului, în carnea de miel se găsesc acizi graşi Omega 3, aliaţi în prevenirea maladiilor cardiovasculare.
Este o sursă esenţială de zinc: întăreşte imunitatea, grăbeşte vindecarea rănilor, intervine în metabolismul celular şi în sinteza ADN-ului şi ARN ului.
Este bogată în vitaminele B3 şi B12, conţine şi carnitină, un aminoacid esenţial, rar întâlnit în alte tipuri de carne, ce are rolul de a stimula metabolismul, îmbunătăţeşte activitatea splinei şi a rinichilor, înlătură starea generală de slăbiciune.
Se recomandă aprovizionarea cu carne de miel în mod obligatoriu numai dacă are avizul medicului veterinar, mielul să aibă greutatea cuprinsă între 14 şi 16 kilograme, deoarece carnea celor mai mici conţine mult colagen şi, prin urmare, este indigestă şi poate produce discomfort alimentar.