Prima sesiune a examenului de Bacalaureat a continuat, miercuri, cu proba la alegere a profilului şi specializării, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.
Absolvenţii de liceu din partea minorităţilor naţionale au susţinut, joi, proba la Limba şi literatura maternă.
Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie (până la ora 12,00). Pentru depunerea contestaţiilor a fost alocat intervalul orar 12,00 – 18,00, în aceeaşi zi. Afişarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie.
Conform datelor înregistrate şi transmise de comisiile judeţene/comisia ISMB de organizare a examenului de Bacalaureat, 126.454 de absolvenţi de liceu (111.329 din promoţia curentă şi 15.125 din seriile anterioare) s-au înscris pentru a susţine probele (integral sau parţial, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare şi recunoscute ca atare).
Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului prevede că accesul candidaţilor în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7,30 – 8,30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 3 ore pentru fiecare probă.
Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.
Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au fost notaţi cel puţin cu 5 la fiecare dintre acestea, obţinând cel puţin media 6 la probele scrise.
Rata de participare la proba obligatorie a profilului din cadrul examenului naţional de Bacalaureat sesiunea iunie – iulie, care s-a desfăşurat marţi, a fost de 97,1%.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, nu s-au prezentat 3.472 de candidaţi, iar 38 de candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Aceştia din urmă nu vor mai putea participa la următoarele două sesiuni ale examenului.
Potrivit sursei citate, în conformitate cu prevederile art. 5 şi ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor – GDPR), rezultatele vor fi publicate cu anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului.
Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi pe durata probelor scrise. Numărul poate fi apelat gratuit în intervalul 20 – 23 iunie, între orele 8,00 – 16,00.