N-ai carte, n-ai parte. O dovedesc statisticile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, potrivit cărora 60% dintre şomerii sălăjeni au cel mult opt clase.
Peste 5.300 de sălăjeni sunt în căutarea unui loc de muncă, rata şomajului înregistrată la nivel de judeţ fiind, în ianuarie 2021, de 5,2%, cu 0,09 puncte procentuale mai mică decât la finele anului trecut.
Din acest total, mai puțin de o treime beneficiază de indemnizaţie de şomaj, iar 76% provin din mediul rural. Pe grupe de vârstă, cele mai multe persoane fără un loc de muncă fac parte din categoria 40-49 de ani, urmați de cei cu vârste între 30 și 39 de ani și cei între 50 și 55 de ani.
Referitor la nivelul de instruire, oficialii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj susţin că 34% dintre şomerii din judeţ fie nu au studii, fie au doar studii primare, iar 26% au terminat doar opt clase. Alţi 14% au absolvit o şcoală profesională, 21% au nivel de pregătire liceal şi postliceal, în timp ce doar 5% sunt absolvenţi de studii superioare.
Din punct de vedere al nivelului de ocupabilitate, aproape două treimi dintre șomeri sunt persoane foarte greu ocupabile, ceea ce înseamnă că autoritățile le pot găsi foarte greu un loc de muncă. Această încadrare se face în funcții de mai multe criterii, printre care nivelul studiilor, vârsta, calificarea, domiciliul sau apartenența la un grup vulnerabil ori cu nevoi speciale.