Un studio se poate transforma uşor într-un spaţiu minunat pentru un trai confortabil, chiar dacă deseori acesta are dimensiuni reduse şi o singură cameră principală. Nu dimensiunile dictează neapărat confortul, ci modul în care alegi să amenajezi un astfel de apartament. Din fericire, există o mulţime de soluţii uşor de pus în aplicare pentru a amenaja un studio ca la carte, indiferent de buget.
Descoperă mai jos 7 greşeli pe care să le eviţi dacă vrei să amenajezi un studio de nota 10:
Înghesui prea multe piese de mobilier
Un studio complet nu trebuie să aibă la fel de multe piese de mobilier precum un apartament cu 2 sau 3 camere, aşa că evită să aglomerezi spaţiul cu prea multă mobila. Mai degrabă, încearcă să găseşti un echilibru între spaţiul liber şi piesele de mobilier, ca să obţii o amenajare aerisită. Concentrează-te pe piesele esenţiale, de la canapea extensibilă şi până la dulapuri.
Nu delimitezi zonele
Chiar dacă un studio are o singură încăpere principală, asta nu înseamnă că aceasta nu se poate delimita în mai multe zone. Un studio poate avea o zonă de birou, una de odihnă, chiar şi o zonă de dining, în funcţie de nevoile şi preferinţele tale. Ca să câştigi cât mai mult spaţiu pentru mai multe zone, alege mobilier multifuncţional, precum canapeaua extensibilă sau fotoliile.
Optezi pentru un pat prea mare
Un pat prea mare, precum cel King Size, va ocupa mult prea mult spaţiu într-un studio, ceea ce nu îţi este deloc de ajutor. Dacă ai posibilitatea, alege o canapea extensibilă cu o saltea de calitate. Canapeaua extensibilă te ajută să câştigi spaţiu, fără să faci rabat de la confort. În cazul în care vrei un pat, optează pentru un model cu dimensiuni mai mici, de 140 x 200 sau 160 x 200 cm.
Nu acorzi atenţie spaţiului de depozitare
Într-un studio, spaţiile de depozitare sunt absolut esenţiale, deoarece oricine ar locui în el, va avea cu siguranţă nevoie de haine, obiecte diverse, veselă şi electrocasnice sau electronice. Astfel, asigură-te că instalezi spaţii de depozitare generoase în raport cu suprafaţa locuinţei. Cel puţin un dulap şi câteva rafturi sau etajere sunt necesare pentru a asigura un nivel optim de confort.
Incluzi prea multe accesorii
Prea multe accesorii pot da impresia de spaţiu sufocant şi aglomerează inutil casă. Astfel, nu te grăbi să foloseşti prea multe pe piese de decor. Mai degrabă, axează-te pe câteva piese, care să se potrivească perfect cu designul casei. Printre cele mai populare alegeri se număra covoarele, plantele decorative şi păturile.
Foloseşti o paletă prea largă de culori
Dacă foloseşti prea multe culori, rişti să obţii un design ce seamănă mai mult haos decât linişte. Încearcă să te axezi pe câteva nuanţe, care se completează reciproc în mod plăcut. În cazul în care nu ştii ce să alegi, poţi căuta pe internet sugestii de palete de culori sau poţi cere sfatul unui designer de interior.
Omiţi electrocasnice esenţiale
Un studio complet trebuie să includă aceleaşi electrocasnice pe care le găseşti într-un apartament cu 2,3 sau 4 camere, asta dacă îţi doreşti un nivel optim de confort. De aceea, este o idee bună să nu faci rabat de la electrocasnicele esenţiale.
Nu alege un mini frigider în loc de un frigider clasic. Fie că vei locui tu acolo, fie că îl vei închiria, doar un frigider clasic va corespunde tuturor stilurilor de viaţă. De asemenea, vei avea nevoie şi de o maşină de spălat şi un aspirator.
Mai mult, într-un studio cu suprafaţa generoasă integrează şi alte aparate care să sporească confortul, precum maşina de spălat vase, blenderul sau friteuza cu aer cald.
Apartamentele de tip studio vor deveni uşor un spaţiu excelent de locuit dacă eviţi greşelile de mai sus. Acordă atenţie spaţiului de depozitare, nu folosi prea multe accesorii sau piese de mobilier şi pune accentul pe delimitarea eficientă a zonelor din casă.