Ministerul Dezvoltării pregăteşte semnarea primelor contracte finanţate prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, a anunţat, luni, ministrul Cseke Attila.
Potrivit unui comunicat, începând de luni, beneficiarii primelor proiecte aprobate spre finanţare vor putea încărca în platforma digitală investiţii.mdlpa.ro documentele necesare încheierii contractelor de finanţare.
Ministerul Dezvoltării a notificat beneficiarii acestor proiecte asupra modalităţii de depunere a documentelor necesare, precum şi a situaţiilor specifice identificate cu privire la anumite obiective, cu indicarea documentelor suplimentare ce trebuie încărcate în platformă, precizează sursa citată.
Conform ministrului Cseke Attila, până în prezent, au fost finalizate listele cu obiectivele de investiţii din 16 judeţe – Alba, Arad, Argeş, Bihor, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Harghita, Mureş, Sibiu, Tulcea şi Vâlcea şi sectoarele municipiului Bucureşti.
Prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, Guvernul, prin Ministerul Dezvoltării, asigură serviciile de bază în localităţi (apă, reţele de canalizare şi de gaze) şi reabilitează drumurile şi podurile. Ministerul a publicat, la începutul lunii mai, criteriile de prioritizare a proiectelor care vor primi finanţare din bugetul total al programului de 65,5 miliarde de lei, dar şi lista sumelor repartizate pe judeţe. Până la termenul de depunere a solicitărilor, autorităţile au depus cereri în valoare totală de 137 de miliarde de lei, se mai arată în comunicat.
„Programul Anghel Saligny are bugetul aprobat, fiind vorba despre un program multi-anual, până în anul 2028. În momentul în care Guvernul a decis acest lucru, creditele de angajament au fost asumate – adică de posibiltatea de a încheia contracte pe aceste sume din program.
Urmând ca în fiecare an creditele bugetare – adică banii care se plătesc pe facturi – să fie asigurate în legea bugetului de stat.
Ceea ce deosebește acest program de alte programe este în primul rând legat de transparență. Este pentru prima dată când la programul Anghel Saligny s-au pus transparent pe site-ul Ministerului Dezvoltării – criteriile de prioritizare, sumele care au fost alocate pe județe în primă etapă. Am pus și un model de alocare – am început cu județul Alba fiind primul în alfabet – din care oricine putea să verifice dacă calculele noastre de alocare sunt sau nu corecte.
Este puțin altfel. A fost programul care a pornit anul trecut cu platformă digitală și în care am avut toate proiectele depuse de UAT-uri. Nu am mai avut nicio hârtie depusă de UAT-uri pe Anghel Saligny”, a explicat Cseke Attila.