Ministerul Finanțelor a anunțat lansarea în dezbatere a unui proiect de Ordonanță de Urgență pentru înființarea Programului Național de Sprijin pentru Marea Industrie.
Acest program va asigura o finanțare de un miliard de euro destinată pregătirii de investiții strategice, menite să promoveze inovația în domeniul automatizării și utilizarea tehnologiilor ecologice, conform declarațiilor ministrului de resort.
Ministrul Marcel Boloș a anunțat pregătirea Programului Național pentru Sprijinul Marii Industrii , subliniind importanța acestei inițiative pentru revitalizarea și modernizarea industriei prelucrătoare din România.
Proiectul, aflat în dezbatere, preconizează o finanțare de un miliard de euro în următorii șase ani, destinată investițiilor strategice care vizează promovarea inovației în automatizare și utilizarea tehnologiilor ecologice.
Bugetul va fi finanțat din fondurile generate prin licitația certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României. Această inițiativă reprezintă o componentă esențială a programului național „România produce”, propus în această toamnă.
„Pregătim Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii. Vin cu o veste importantă în această seară: am pus în dezbatere proiectul ce va sta la baza uneia dintre cele mai importante iniţiative din ultimii 30 de ani pentru revitalizarea şi modernizarea industriei prelucrătoare din România. Concret, MF propune lansarea Programului Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, prin care vom asigura finanţare de un miliard de euro în următorii şase ani pentru a pregăti investiţii strategice care să promoveze inovarea în automatizare şi utilizarea tehnologiilor ecologice. Bugetul va fi acoperit din fondurile obţinute în urma scoaterii la licitaţie prin platforma comună a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României. Proiectul o componentă importantă a programului de ţară „România produce”, pe care l-am propus toamna aceasta”, a scris ministrul Marcel Boloș pe pagina sa de socializare.
Ministrul a subliniat că această dinamică negativă are un impact asupra stabilității economice și a competitivității noastre internaționale. Din acest motiv, este crucial să începem investițiile în industrie fără întârziere.
„Această dinamică negativă are implicaţii nu doar pentru stabilitatea economică, ci şi pentru competitivitatea noastră internaţională. Tocmai de aceea, nu trebuie să mai amânăm momentul startului investiţiilor în industrie. Investiţiile în acest sector generează lanţuri de aprovizionare şi distribuţie extinse, ce implică multiple segmente ale economiei. În plus, revitalizarea industriei prelucrătoare înseamnă mii de locuri de muncă pentru români, bine plătite şi stabile. Nu vorbim doar de locuri de muncă directe, ci şi o întreagă reţea de joburi conexe, în transport, logistică, servicii şi comerţ. Fiecare fabrică sprijinită înseamnă un întreg lanţ de activităţi care aduc bunăstare comunităţilor locale”, a explicat Marcel Boloș .