Ministerul Sănătății vrea să schimbe regulile în spitale. Familiile ar putea primi mai multe informații despre pacienți, se arată într-un proiect pus în dezbatere publică și care poate fi accesat pe site-ul ministerului.
În străinătate, medicii au cu totul altă abordare față de pacienți și rudele lor. Un proiect al Ministerului Sănătății încearcă să schimbe lucrurile și la noi. Acesta pune în dezbatere publică un proiect prin care, de exemplu, în cel mult două ore de la internare, familia bolnavului ar trebui să primească telefonic sau prin SMS informații despre el. Programul de vizitare să fie mult mai relaxat, inclusiv la Terapie Intensivă, iar comunicarea dintre ambele părți să funcționeze cu adevărat, nu doar în teorie.
Familiile pacienților internați se plâng adesea că ajung să îndure ore de așteptare până să capete informații despre rudele din spital. Și, uneori, nici după discuția cu medicul, nu sunt lămuriți.
Teoretic, toți doctorii și asistenții medicali, care urmează cursurile unei facultați de medicină, au în programa de studiu cursuri de comunicare medicală. Fiecare facultate decide câte ore alocă acestei materii, și în ce an trebuie studiată.
În străinătate, medicii au cu totul altă abordare față de pacienți și rudele lor. Un proiect al Ministerului Sănătății încearcă să schimbe lucrurile și la noi.Astfel, bolnavii vor pot fi vizitați, de luni până vineri, între orele 15:00 și 20:00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică, între orele 10:00 și 20:00, timp de 30 de minute. Dacă pacientul este la ATI ori în fază terminală, accesul rudelor ar trebui permis oricând. În plus, la cel mult două ore de la internarea pacientului, aparținătorii care lasă datele de contact, ar trebui să primească telefonic sau prin SMS informații despre starea celui internat. Proiectul este deja pus în dezbatere publică.