Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a semnat o declarație pentru menținerea interdicţiei importurilor de cereale din Ucraina, cel puţin până la finalul anului. Declarația a fost semnată alături de omologii din Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia.
Ministrul Agriculturii a semnat un acord pentru menținerea interdicţiei importurilor de cereale din Ucraina. Acesta a scris pe pagina sa de socializare că a semnat o declaraţie care arată necesitatea menţinerii interdicţiei importurilor pentru cerealele din Ucraina, cel puţin până la finalul acestui an. Acordul a fost semnat și de miniştrii agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia.
„Am semnat astăzi, la Varşovia, alături de miniştrii agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia o declaraţie comună prin care subliniem necesitatea menţinerii interdicţiei importurilor pentru cerealele din Ucraina, cel puţin până la finalul acestui an. De asemenea, poziţia noastră comună este de a menţine deschisă lista produselor pentru care importul să fie interzis, pentru a putea fi actualizată în funcţie de evoluţia situaţiei din piaţă. Vom merge în faţa Comisiei Europene cu această poziţie comună şi am încredere că decizia va fi cea corectă pentru viitorul agriculturii româneşti, parte importantă a agriculturii europene”, a scris Florin Barbu pe pagina oficială de socializare.
De asemenea, acesta a subliniat că autoritățile sunt hotărâte să-i sprijine pe fermierii din România să îşi valorifice corect producţia şi rezultatele muncii.
„În acelaşi timp, suntem hotărâţi să-i sprijinim pe fermierii noştri să îşi valorifice corect producţia şi rezultatele muncii lor pentru a ne asigura tuturor securitatea alimentară. Cetăţenii europeni se confruntă deja cu efectele inflaţiei şi este datoria noastră de decidenţi politici să luăm toate măsurile pentru a evita presiunea suplimentară pe cei care produc alimente deja la costuri greu de suportat”, a completat ministrul Agriculturii.
Uniunea Europeană a permis în mai acestor cinci țări să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui din Ucraina, permiţând numai tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte, inclusiv în alte ţări ale UE. Această interdicție expiră pe data de 15 septembrie.