Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, intenţionează să modifice legislaţia în domeniul ocupării forţei de muncă astfel încât persoanele cu 4 clase să poată participa la mai multe categorii de cursuri de formare pentru a-şi putea găsi mai uşor un loc de muncă.
Decizia ministrului vine în contextul în care, anul trecut, din aproximativ 170.000 de dosare de ajutor social, în cazul a peste 2.000 a fost încetată plata, persoanele refuzând un loc de muncă propus în urma procesului de mediere dintre angajaţi şi angajator desfăşurat la nivelul unei agenţii judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. În anul 2020 au fost înregistrate 700 dosare încetate, număr mai redus în situaţia pandemiei COVID-19.
Violeta Alexandru consideră că perioada în care persoana primeşte o indemnizaţie de şomaj trebuie să fie cât mai scurtă, iar oamenii trebuie ajutaţi să îşi găsească cât mai repede un loc de muncă.
„Vreau să înțeleg exact de ce românii refuză locurile de muncă oferite de către AJOFM în baza anunțurilor angajatorilor. Sunt anunțuri și astăzi, în perioada pandemiei. În primul rând mă interesează cât de ușor este să găsești anunțurile privind locurile de muncă. Sunt români care au revenit în țară și cărora ar trebui să le fie ușor să își găsească un loc de muncă. Din păcate, puțini apelează la AJOFMuri. Instituția nu este astăzi un actor important în această piață. Ar merita. Voi face și eu o simulare. Revin”, a scris ministrul pe rețelele de socializare.
Ministrul a amintit că refuzul unui loc de muncă sau al participări la cursuri de formare profesională oferite de AJOFM-uri încetează dreptul la ajutor social, iar o nouă cerere de ajutor social se poate transmite după 12 luni.
Potrivit ministrului Muncii, cele mai multe sistări ale plăţilor – plăţi care atrag după sine interzicerea primirii de ajutor social de către aceste persoane apte de muncă pentru următoarele 12 luni – au fost la Dolj, Botoşani şi Buzău. În unele județe, însă, principiul stabilit în lege nu funcţionează, astfel încât oamenii se obişnuiesc să fie dependenţi de ajutorul social şi nu depun eforturi pentru a muncii, a mai scris Violeta Alexandru.
În opinia sa, una dintre explicaţiile pentru această situaţie ar fi aceea că procesul de comunicare între instituţiile implicate presupune un schimb greoi de documente. Pe de altă parte, AJOFM-urile nu se străduiesc suficient ca să găsească locuri de muncă acestor persoane care, în proporţie de peste 80% au 4 clase ori se ascund după explicaţia că persoanele nu vin la AJOFM atunci când sunt chemate pentru a li se oferi loc de muncă/cursuri de formare. „Nu se încearcă înţelegerea motivului pentru fiecare caz în parte. Şi un om apt dacă îl pierdem de pe piaţa muncii, e grav”, a subliniat Violeta Alexandru.