Camera Deputaţilor a adoptat un nou proiect de lege care va permite acordarea de concediu de risc maternal şi indemnizaţie şi persoanelor asigurate facultativ. Conform acestei inițiative legislative, persoanele asigurate facultativ vor beneficia, prin derogare, de dreptul la concediul de risc maternal și indemnizație.
Un nou proiect legislativ, care a trecut de Camera Deputaților, va permite, după promulgare, acordarea de concediu de risc maternal şi indemnizație şi persoanelor asigurate facultativ. Proiectul a trecut cu 272 de voturi „pentru”.
În prezent, concediul de risc maternal și indemnizația de risc maternal se pot acorda femeilor gravide și mame, lăuze sau care alăptează, care au raporturi de muncă sau raporturi de serviciu cu un angajator, care nu sunt în concediu de maternitate și cărora angajatorul nu le poate asigura condiții de muncă fără riscuri pentru sănătatea lor sau a copilului lor.
Propunerea legislativă vizează modificarea articolului 10 și articolului 31 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 158/2005. Pe baza acestei modificări, se acordă dreptul la concediu de risc maternal și persoanelor asigurate facultativ.
Documentul definește și sintagma de „persoane asigurate facultativ”. Acestea pot fi: „a) asociaţi, comanditari sau acţionari; b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management; c) membri ai asociaţiei familiale; d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente”, conform proiectului de lege.
Conform acestei inițiative legislative, persoanele asigurate facultativ vor beneficia, prin derogare, de dreptul la concediul de risc maternal și indemnizație.
„Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de asigurare”, se prevede în noua lege.
În cazul acestei categorii de persoane, baza de calcul pentru indemnizațiile de asigurări sociale va fi media veniturilor lunare asigurate, așa cum este înscrisă în contractul de asigurare încheiat.
Peste 40% din totalul PFA-urilor, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale au femei ca titular/membru. În total, mai mult de 180.000, conform datelor existente la nivelul lunii mai 2022.
Legea va intra în vigoare după ce va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis și după publicarea în Monitorul Oficial.