Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj va monitoriza, începând cu data de 1 ianuarie 2024, prin intermediul brățărilor electronice, persoanele supravegheate, respectiv persoanele protejate în cazul ordinelor de protecție, ordinelor de protecție provizorii și ordinelor europene de protecție.
Proiectul privind monitorizarea prin intermediul brătărilor electronice a agresorilor va demara începând cu data de 1 ianuarie 2024 în județul Sălaj. Este vorva despre operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME). Acesta presupune ca dispozitivele electronice de supraveghere să fie montate persoanei supravegheate, respectiv se predau persoanei protejate în cazul ordinelor de protecție, ordinelor de protecție provizorii și ordinelor europene de protecție emise începând cu data operaționalizării SIME.
La sediul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj a avut loc o conferință de presă, având ca temă:
“Implementarea fazei a doua a proiectului de monitorizare electronică, prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție.”
La conferința de presă au participat șeful Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, comisar șef de poliție Marius Anton Stupar, alături de șefa Centrului Operațional, comisar șef de poliție Tincuța Dumuța și a șefului Serviciului de Ordine Publică, comisar șef de poliție Ioan Groza.
Șeful Serviciului de Ordine Publică, comisar șef de poliție Ioan Groza, a prezentat situația statistică a datelor întregistrate în acest an.
Despre funcționarea acestui system și importanța acestuia în scopul protecției victimelor ne-a oferit câteva informații șefa Centrului Operațional, comisar șef de poliție Tincuța Dumuța.
SIME este dezvoltat astfel încât să permită afișarea în sistemul informatic geografic din cadrul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 a datelor de localizare aferente dispozitivului electronic de supraveghere purtat de persoana supravegheată, respectiv ale celui purtat de persoana protejată, în momentul declanșării alertei. Datele de localizare din cadrul SIME conțin atât poziția geografică și precizia localizării asociate dispozitivului electronic de supraveghere, cât și coordonatele temporale aferente determinării și transmiterii fiecărei poziții geografice.
Monitorizarea prin intermediul brătărilor electronice a agresorilor va fi un plus în protecția victimelor, iar montarea acestora se va face de către polițiștii români prin legarea la piciorul agresorilor a acestor dispozitive.