Atât Spitalul Județean de Urgență Zalău, cât și Spitalul Orășenesc „Prof. dr. Ioan Pușcaș” din Șimleu Silvaniei nu îndeplineau, anul trecut, mai multe condiții de securitate la incendii. Problemele au ieșit la iveală după incendiul din noiembrie 2020, de la Spitalul Județean Piatra-Neamț, în care și-au pierdut viața 15 persoane. La acea vreme, inspectoratele pentru situații de urgență, direcțiile de sănătate publică și inspectoratele pentru controlul cazanelor, recipientelor sub presiune și instalațiilor de ridicat au derulat controale în toată țara, concluziile fiind cuprinse într-un raport semnat de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.
Au fost realizate peste 290 de controale la secțiile sau compartimentele ATI din cadrul spitalelor, fiind constatate 1.921 de deficiențe în domeniul apărării împotriva incendiilor și au fost aplicate mai mult de 1.500 de sancțiuni.
Potrivit raportului, în județul Sălaj, Spitalul Județean de Urgență Zalău funcționează fără autorizație de securitate la incendiu.
Contactați, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Porolissum” Sălaj au precizat că unitatea medicală deține autorizație de securitate la incendiu pentru corpurile A și B, în care funcționează secții precum Pediatrie, Ortopedie și Cardiologie. În schimb nu există o astfel de autorizație pentru corpurile C și D (unde se află Oncologia, Ambulatoriul ori Neonatologia), și nici pentru clădirile Spitalului Vechi – Pneumoftiziologie, Infecțioase și Psihiatrie. Toate aceste au, însă, un aviz de securitate la incendiu.
Autorizația de securitate la incendiu certifică faptul că o construcție respectă prevederile reglementărilor tehnice de proiectare. Acest document conferă persoanelor fizice sau juridice, deținătoare ale construcțiilor, instalațiilor și ale altor amenajări, dreptul de a le edifica, de a le pune în funcțiune și de a le exploata din punctul de vedere al îndeplinirii cerinței de securitate la incendiu. Autorizația trebuie solicitată după admiterea recepției la terminarea lucrărilor și înainte de darea în funcțiune a clădirii.
Avizul/autorizația de securitate la incendiu trebuie obținute atât pentru construcții existente, atunci când se schimbă funcțiunile unui spațiu și/sau se execută lucrări de modificare, cât și pentru construcții noi. Pentru unitățile sanitare, această obligație a fost instituită începând cu anul 1992.
Raportul semnat de Raed Arafat evidențiază și alte nereguli descoperite în cea mai mare unitate spitalicească din Sălaj. Astfel, nu se asigură mentenanța instalațiilor de detectare, semnalizare, alarmare a incendiilor, nu se asigură condițiile de evacuare în caz de situații de urgență, iar instalațiile electrice nu sunt verificate periodic cu personal atestat.
Probleme au fost identificate și la Spitalul din Șimleu, unde, conform raportului întocmit anul trecut, căile de evacuare nu sunt marcate cu indicatoare standardizate sau nu sunt prevăzute cu instalații de iluminat de securitate, instalațiile electrice nu sunt verificate periodic cu personal atestat, iar în unele cazuri se exploatează cu defecțiuni, improvizaţii sau în condiţii în care se generează supracurenţi sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor.