Guvernul a aprobat, miercuri, un mecanism de ajustare de preţ pentru proiectele de infrastructură pe componenta de transport apă, apă uzată şi deşeuri, a anunţat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Guvernul României a aprobat un mecanism de ajustare de preţ pentru proiectele de infrastructură.
Guvernul României a decis ca proiectele de infrastructură de apă, apă uzată, care erau implementate de către operatorii regionali, să poată fi derulate şi de către primăriile cuprinse în asociaţiile de dezvoltare intercomunitară şi de către primăriile care fac parte din categoria de beneficiari.
Totodată, Guvernul de la București a aprobat şi cadrul care să permită demararea primelor proiecte din politica de coeziune pentru perioada de programare 2021 – 2027.
Guvernul României a aprobat modificarea a şase acte normative ce vizează fondurile europene
Tot miercuri, Guvernul României a aprobat modificarea a şase acte normative ce vizează fondurile europene, dintre care două sunt „de maximă” importanţă pentru proiectele de infrastructură, a precizat Marcel Boloș.
„Primul proiect de act normativ are în vedere ajustarea de preţ pentru ceea ce înseamnă proiectele de infrastructură pe componenta de transport apă, apă uzată şi partea de deşeuri.
Aşadar, noul mecanism, cu un impact financiar estimat la 1,5 miliarde de euro asupra absorbţiei de fonduri europene, vizează un număr de peste 7.000 de proiecte, respectiv 7.000 de şantiere în derulare, cu o valoare a contractelor de finanţare de peste 13 miliarde de euro”, a explicat el.
El a explicat că mecanismul de ajustare pe care l-a propus presupune luarea în considerare a zece preţuri la materiale și manoperă, denumite în limbaj de specialitate „elemente de cost semnificative”.
„Institutul Naţional de Statistică va urmări evoluţia acestor preţuri, astfel încât de acum înainte ajustările de preţ să urmărească componentele de cost care au loc la proiectele de infrastructură ce se derulează pe şantiere. Din simulările făcute, aceste ajustări de preţ vor determina creşteri la situaţiile de lucrări depuse spre decontare cuprinse între 40% şi 50%.
Acestea sunt estimări făcute de către noi prin care încercăm să acoperim partea aceasta de creşteri a preţurilor, în condiţiile în care inclusiv preţul la materialele de pe şantiere a crescut simţitor”, a adăugat Marcel Boloș.