Restaurantele vor trebui să respecte noi reguli, începând din 21 martie. O lege promulgată recent de președintele Klaus Iohannis, arată ce trebuie să facă, mai nou, localurile din România.
Restaurantele vor trebui să respecte noi reguli, începând din 21 martie. O lege promulgată recent de președintele Klaus Iohannis, arată ce trebuie să facă, mai nou, localurile din România.
La restaurante, clienții vor primi gratuit, la pachet, mâncarea pe care nu au mâncat-o, așa cum este practica în restaurantele din vestul Europei și din Statele Unite.
Această politică face parte din legea pentru combaterea risipei alimentare, care a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Începând cu 21 martie, această nouă lege pentru combaterea risipei alimentare va fi implementată în toate restaurantele și magazinele din țară.
Anumite măsuri erau deja adoptate de unii comercianți sau de unii patroni de restaurant, însă, aceasta va fi o obligativitate.
Este obligatoriu ca toate localurile să expună în mod vizibil, fie la intrarea în restaurant, fie în meniu, posibilitatea pentru clienți de a-și lua la pachet mâncarea pe care nu o consumă în local. Clienții nu vor fi taxați pentru ambalaj.
De obicei, ambalajul costă un leu sau doi, dar după promulgarea legii, acest cost va fi suportat de către restaurant.
În ceea ce privește magazinele, sunt implementate câteva măsuri noi. Alimentele aproape de data de expirare vor trebui fie reduse la preț, fie donate către organizații non-guvernamentale sau adăposturi pentru animale.
Risipa alimentară include toate alimentele destinate consumului uman care sunt pierdute sau aruncate de la momentul producerii până când ajung pe mesele consumatorilor.
Global, eforturile de reducere a risipei alimentare sunt monitorizate și analizate în cadrul Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 12.3, care vizează reducerea risipei și pierderilor de alimente.
Scopul definit de Organizația Națiunilor Unite, în cadrul Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 12.3, este de a reduce risipa alimentară cu 50% până în 2030, scrie Food Waste Combat.
În fiecare an, românii aruncă o cantitate semnificativă de alimente. Este suficientă pentru a umple 127.500 de camioane.
Dacă aceste camioane ar fi aliniate într-o coloană, ar acoperi distanța de la București până la München.
Consumatorii individuali din mediul urban sunt responsabili pentru până la jumătate din întreaga risipă alimentară. Cheltuim, conform statisticilor, aproximativ 40% din venituri pe alimente, dar între 33% și 50% din acestea sunt aruncate direct în coșul de gunoi.
De cele mai multe ori, cantitatea de mâncare aruncată într-o zi de o persoană este suficientă pentru o masă completă.
Producând și consumând doar ce este necesar, economisim resurse. Risipa de alimente înseamnă și risipă de apă, iar economisirea acestora este vitală pentru viitor.