Activitatea noului Parlament European format în urma alegerilor de luna trecută a început marți, 16 iulie. Europarlamentarii participă la prima sesiune plenară , sesiunea constitutivă, care se desfășoară la Strasbourg, în perioada 16-19 iulie.
Activitatea noului Parlament European format în urma alegerilor de luna trecută a început marți, 16 iulie. Europarlamentarii participă la prima sesiune plenară , sesiunea constitutivă, care se desfășoară la Strasbourg, în perioada 16-19 iulie. Membrii Parlamentului European vor decide cine va fi președintele instituției în următorii doi ani și jumătate , adică pentru jumătate de legislatură. Pentru a fi ales, un candidat trebuie să câștige majoritatea voturilor valabil exprimate, adică 50% plus unu.
Actuala Președintă a Parlamentului European, Roberta Metsola, realeasă de țara sa de origine, Malta, va candida pentru încă 2 ani și jumătate la șefia Parlamentului European. Șansele sale sunt destul de sigure, pe de o parte fiindcă face parte din Partidul Popular European , adică grupul european care a câștigat cele mai multe mandate la alegerile din 9 iunie, iar pe de altă parte fiindcă mandatul său este apreciat și considerat unul bun de către majoritatea grupurilor.
Dat fiind că până la această oră este singura candidată, există șansa ca ea să fie numită chiar prin aclamare și să nu mai fie nevoie de vot După ce decid cine va fi președinte, europarlamentarii vor alege ceilalți membrii ai Biroului Parlamentului European: 14 vicepreședinți și cinci chestori.
Alături de Președinte, Parlamentul European mai este condus și de 14 vicepreședinți și 5 chestori. Vicepreședinții și chestorii sunt aleși pentru un mandat de doi ani și jumătate, la fel ca președintele. Nominalizările pot fi făcute fie de un grup politic, fie de un grup de 36 de europarlamentari, așa că vom urmări ce vor face cele 2 grupuri de extremă dreapta nou create. În funcție de mărimea sa, fiecare grup poate reuși să obțină mai multe posturi de vicepreședinți.
Spre exemplu, în mandatul precedent, au existat 3 vicepreședinți PPE, 5 de la S&D, 3 de la Renew Europe, 1 de la Verzi, 1 de la Conservatori și Reformiști și 1 de la extrema stângă. Este o poziție politică ce poate aduce beneficii, întrucât vicepreședinții sunt cei care prezidează ședința de plen în absența Președintelui, și de asemenea pot primi diverse responsabilități suplimentare din partea Președintelui. În cursă avem pentru prima dată 2 români, Victor Negrescu (S&D) și Nicu Ștefănuță (Verzi).
Miercuri va fi decisă și componența numerică a comisiilor și subcomisiilor sale permanente, precum și a delegațiilor sale interparlamentare. „Nominalizările comisiilor vor fi decise de grupurile politice și anunțate în plen vineri. Comitetele se vor reuni săptămâna următoare pentru ședințele lor constitutive pentru a-și alege președinții și vicepreședinții”, se mai precizează în comunicatul instituției.
Pe agenda sesiunii plenare se află un vot, care va avea loc joi, când eurodeputații se vor pronunța prin vot asupra reînnoirii mandatului de președinte al Comisiei Europene al Ursulei von der Leyen pentru încă cinci ani.