După o serie de periegheze (cercetări de suprafață) sistematice, scanări fotogrammetrice, scanari geofizice, precum și după o săpătura arheologică necesară confirmării anomaliilor magnetice, s-a identificat o nouă așezare rurală romană la Sînmihaiu Almașului (jud. Sãlaj), informează site-ul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.
Scanările geomagnetice realizate de către colegii și prietenii noștri Cristian Ardelean și Adriana Sărășan (Muzeul Național al Banatului) au conturat imaginea intra-site a unei așezări romane rurale, identificată în prealabil în vara anului 2020 printr-o cercetare de suprafață. Situl (care se extinde aproximativ pe o suprafață de 2.6 ha) poate fi încadrat în tipul așezărilor rurale romane de tip vicus, de sorginte non-militară.
Evaluarea intruzivă proaspăt realizată a avut ca scop verificarea unor anomalii care au apărut în zona centrală a sitului. Astfel, au fost identificate o serie de fundații de piatră (puternic afectate de procesul agricol intensiv din ultimii ani) de la o clădire care cel mai probabil avea o elevație de lemn. Totodată, marea supriză a fost să constatăm ca, cel puțin în suprafața cercetată de noi, există o fază anterioară, confirmată prin existența unei clădiri din bârne, stâlpi și pereți de lemn.
Potrivit materialului arheologic dar și a relațiilor stratigrafice, funcționarea clădirii din a doua fază se încheie undeva înspre jumătatea secolului al III-lea.
Cercetările urmează să fie extinse anul viitor.